Europa Point

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Europa Point set fra Gibraltarstrædet

Europa Point er det sydligste punkt i det britiske oversøiske territorium Gibraltar. Det ligger for enden af Gibraltarklippen, hvor der er et ret fladt område med en legeplads og nogle bygninger. Fra dette punkt kan man på en klar dag se over Gibraltarstrædet til Afrika, herunder Ceuta og Rifbjergene i Marokko. Desuden har man mod vest udsigt over Gibraltarbugten og til en række spanske byer.

På Europa Point finder man fire interessante bygninger: Ibrahim-al-Ibrahim-moskeen, den romerskkatolske kirke Shrine of Our Lady of Europe, Europa Point-fyrtårnet og Nun's Well. Europa Point er forbundet med østsiden af klippen, herunder Sandy Bay og Catalan Bay, via Dudley Ward Way, der for en stor dels vedkommende er en tunnel. Den var i en periode lukket efter et alvorligt stenskred, men blev i 2010 igen åbnet for trafik.

Bygninger på Europa Point[redigér | redigér wikikode]

Fyrtårnet[redigér | redigér wikikode]

Europa Point-fyrtårnet

Europa Point-fyrtårnet blev opført af guvernør Alexander Woodford i perioden 1838-1841. Det blev fuldautomatiseret i februar 1994 og kan ses i en afstand af 27 km. Det er det sydligste fyrtårn, som det britisk fyrvæsen, Trinity House, er ansvarlig for, og det eneste, der ikke ligger i Storbritannien.

Gibraltarerne omtaler fyret som "la farola", når den lokal spanske dialekt llanito.

Ibrahim-al-Ibrahim-moskeen[redigér | redigér wikikode]

Ibrahim-al-Ibrahim-moskeen set sydfra

Ibrahim-al-Ibrahim-moskeen er opført som en gave fra kong Fahd af Saudi-Arabien og blev indviet 8. august 1997. Det havde taget to år at bygge og kostet omkring £5 millioner. Ud over selve moskeen indeholder bygningskomplekset også skole, bibliotek og foredragssal. Det er den eneste moske, der er opført direkte med dette formål i Gibraltar, hvor der bor omkring to tusinde muslimer.

Shrine of Our Lady of Europe[redigér | redigér wikikode]

Kirken Shrine of Our Lady of Europe

Da spanierne 20. august 1462, på helgendagen for Bernhard af Clairvaux, generobrede Gibraltar fra maurerne, fandt de en lille moske på Europa Point, og den omdannede de til en kristen helligdom til Vor Frue som protektor for Europa med fromme ønsker om at indvi hele kontinentet til Gud gennem Maria fra et sted med bøn og tilbedelse på kontinentets sydligste spids.

De byggede derpå et stort kapel i en ret vinkel ud fra moskeens østmur, og hele området blev til Shrine of Our Lady of Europe. Der blev opsat en statue af Maria med jesusbarnet ved denne kirke. Statuen var ganske lille, blot 0,6 m høj, udskåret i træ og malet i de kongelige farver rød, blåt og guld. Jomfru Maria sad på en simpel stol med barnet på sit skød. Begge bar en krone, og Maria holdt i sin højre hånd et scepter med tre blomster symboliserende kærlighed, sandhed og retfærdighed. Helligdommen voksede i berømmelse og popularitet gennem et par århundreder. Skibe, der passerede Europa Point, hilste ofte på Our Lady, og mange sømænd gik i land med gaver til kirken. Der blev sørget for, at der konstant var olie, så der konstant kunne holdes ild i både en lampe foran statuen og en i tårnet.

I 1979 godkendte pave Johannes Paul 2. officielt Our Lady of Europe som beskytter af Gibraltar; efterfølgende blev kirken restaureret.

Nun's Well[redigér | redigér wikikode]

Nun's Well

Nun's Well er et gammelt underjordisk vandreservoir på Europa Point. Den ligger ved Europa New Road ved boligområdet Europa Flats.

I vore dage er der adgang til cisternen via platform med en trappe på østsiden af bygningen. Trappen støder op til hovedbygningen, der kan ligne lidt en borg, og som nu er ret forfalden. Der vides ikke så meget om oprindelsen af den kilde, der ligger under jorden, men det menes, at den stammer fra maurertiden. Der findes to kamre, og de har primært været brugt til vandforsyning til Gibraltar, heriblandt til de britiske soldater efter den britiske erobring af territoriet. Vandet har også været anvendt til ølbrygning.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 36°6′34.59″N 5°20′46.54″V / 36.1096083°N 5.3462611°V / 36.1096083; -5.3462611