Rifbjergene

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Koordinater: 35°00′N 4°00′V / 35.000°N 4.000°V / 35.000; -4.000

Byen Chefchaouen i Rifbjergene i det nordlige Marokko
Rifbjergene

Rifbjergene, eller bare Rif, er en bjergkæde og et geografisk område langs Marokkos middelhavskyst. Navnet kommer fra berbisk Arif. Området strækker sig fra Kapp Spartel og Tanger i vest til Ras Kebdana og floden Moulouya i øst, og fra Middelhavet i nord til floden Ouargha i syd.

Bjergkæden er ikke en del af Atlasbjergene i geologisk forstand, men tilhører samme bjergkædefoldning som Gibraltarklippen og Cordilleras Béticas i Spanien. Den højeste top er Jbel Tidirhine på 2.456 moh. Rifbjergene er det mest nedbørrige område i Marokko, og enkelte steder har en årsnedbør på over 2.000 mm. I vest består vegetationen af Atlas-Ceder, Kork-Eg, Sten-Eg og de få tilbageværende eksemplarer af Marokkansk Ædelgran. Længere mod øst er der mindre nedbør, og skoven der består af Aleppo-Fyr, Strand-Fyr og Sandarak-Cypres.

Rif er kendt for Rifkrigen hvor spaniere og franskmænd kæmpede en langvarig kamp mod berbiske oprørere i 1920'erne. Over 40% af verdensproduktionen af hash bliver dyrket i Rifbjergene.[1]


Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]