Eventyr På Hærvejen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Eventyr på Hærvejen
Originaltitel Sønderud og Hjem (1946)
Forfatter Robert Fisker
Land Danmark
Sprog Dansk
Emne(r) Studedrift, Jylland og bønder omkring 1870
Genre(r) Drama / Historie
Forlag Stig Vendelkærs Forlag
Udgivelsesdato 1979
Sider 158
ISBN ISBN 9788741611389

Eventyr på Hærvejen er et dansk drama og historisk portræt skrevet af Robert Fisker og udgivet i 1979. Bogen er oprindeligt udgivet under titlen Sønderud og Hjem og er fra 1946. Sidenhen er den blevet bearbejdet i hhv. 1957, 1965 og 1979.[1]

Plot[redigér | rediger kildetekst]

Året er cirka 1870. På Mors arbejder den 15-årige Morten som karl på Sundgaarden. Han er søn af Morten Kruse, gårdens tidligere ejer, der blev rig af at handle med stude men senere tabte alle sine penge på en enkelt drift og endte med at være meget syg af gigt. Derfor er gården nu solgt til Mads Bruun og Mortens familie bor under meget beskedne forhold. Morten er besat af tanken om at købe Sundgaarden tilbage til sin familie, og drømmer derfor meget om at blive studedriver, eftersom han med det arbejde vil kunne spare penge op og med tiden begynde at handle på egen hånd.

Bruuns sekundant, den dovne og ondskabsfulde Mikkel, er hele tiden på nakken af Morten, fordi hans far var meget efter Mikkel i sin tid som herremand. Dog får Mikkel (til Mortens undren) overtalt Mads Bruun til, at Morten skal avancere til en af gårdens studedrivere, som hvert år driver stude sydpå til markedet i Husum i Tyskland. I det tidlige forår begynder studedriften at marchere mod syd. Ved Sallingsund-færgen møder Morten Lars Pot, en 17-årig studedriver, og de bliver hurtigt venner. Under rejsen sydpå er Mikkel hele tiden på udkig efter muligheder for at være på nakken af Morten, men den erfarne driver "Halte"-Rasmus kommer gentagne gange Morten til hjælp. Morten overværer en nat en samtale mellem Mikkel og en mystisk fremmed, hvorunder de bl.a. taler om et drab ved Immervad Bro. Morten synes, det lyder, som om de planlægger en forbrydelse, men Mikkel siger til den fremmede, at han ikke vil være med. Morten er bagefter i tvivl, om Mikkel har fået mistanke til ham. Under en nattevagt et par dage senere fortæller "Halte"-Rasmus Lars og Morten om, at han en gang overværede en kræmmer, der blev overfaldet og myrdet på Immervad Bro. Han fortæller også, at han er sikker på, at der var to gerningsmænd og ikke kun én, hvilket ellers er den gængse fortælling. Morten bliver nervøs, fordi Mikkel og og den fremmede har nævnt stedet og talt om et drab.

Et par nætter senere overværer Morten endnu et møde mellem Mikkel og den fremmede, hvor de igen taler om et røveri, og den fremmede, som viser sig at hedde Sigvart, truer Mikkel for at få ham til at være med. Bagefter er Mikkel tæt på at overraske Morten, som må finde på en undskyldning for, hvorfor han er vågen.

Morten og Lars Pot bliver senere udvalgt til at være blandt de drivere, der skal hjælpe med at smugle stude over Skodborg Å, hvor den tyske grænse lå den gang. Smuglingen lykkes og driften fortsætter. Efter ankomst i Husum, hvor Mads Bruun får solgt sine stude godt, sætter Morten sig til at spise i kroen, da Mikkel og Sigvart kommer ind og sætter sig hos ham. Pludselig er Mikkel utroligt venlig overfor Morten, og det samme er Sigvart. De drikker Morten fuld, og han kommer til at prale med, hvad han ved om drabet på Immervad Bro. Derfor lokker Mikkel og Sigvart ham ud af byen, hvorefter de forsøger at drukne ham i en dyb grøft, men Lars Pot har set dem og er fulgt efter dem, og det lykkes ham at redde Morten, efter de to forbrydere er gået. Morten fortæller ham næste dag om Mikkel og Sigvarts samtaler, og Lars kommer frem til, at det må være Mads Bruun, som de to banditter har tænkt sig at overfalde på hans vej op gennem Jylland med de mange penge fra studehandlerne. Lars får arrangeret, at han og Morten skal køre vognen med pengene hjem, mens Mads Bruun rider i forvejen. Selvom de to tager sig i agt på turen, lykkes det Mikkel og Sigvart at få forgiftet deres ene hest nord for Holstebro, og Morten må blive på heden for at bevogte pengene, mens Lars rider til Volling på den anden hest for at købe en ny. Morten skjuler sig selv og pengene og overværer endnu en samtale mellem Mikkel og Sigvart, der dukker op for at søge efter byttet. De finder den døde hest og aftaler at lægge sig på lur og vente på, at Morten og Lars kommer tilbage med en frisk hest, men det lykkes derefter Morten at krybe væk og advare Lars, inden han når frem til stedet, hvor Mikkel og Sigvart ligger på lur. De lægger en plan, og det lykkes Morten at krybe tilbage og overrumple Sigvart, da han - bevæbnet med en pistol - stopper Lars. Mikkel dukker op kort efter og bliver chokeret over, at det er Morten, der peger på ham med Sigvarts pistol. De to røvere bliver afleveret til politiet, og Morten returnerer til Mors for at deltage i flere studedrifter sydpå - fuld af oplevelser, erfaring og mod på livet.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Bibliografi.dk". 17. oktober 2022. Arkiveret fra originalen 12. december 2007. Hentet 17. oktober 2022.