Exoskelet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En cikade udskifter sit exoskelet
En voksen ørentvist med unger uden exoskelet

Exoskelet er betegnelsen for et mekanisk, stivgørende strukturelement som sidder udenpå en organisme i stedet for indeni. Exoskeletter findes hos bl.a. insekter og krebsdyr. Et eksempel er rejeskaller; rejer har ikke indre skeletter som dem man finder hos pattedyr, i stedet sidder deres skelet udenpå.

Typer[redigér | redigér wikikode]

Menneskelige exoskeletter[redigér | redigér wikikode]

Mennesket benytter kunstige exoskeletter til ekstra beskyttelse. Et eksempel er fordums tiders rustning som blev brugt til beskyttelse i kamp. Nutildags benyttes kunstige exoskeletter til støtte hvor det indre skelet ikke er funktionsdygtigt, f.eks. ved benbrud eller ledproblemer.

I fremtiden[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgSpekulativt afsnit
Bemærk at dette afsnit er præget af spekulationer og bør omskrives så fakta er understøttet af verificerbare kilder.

Menneskene prøver på at udvikle perfekte rustninge, dragter og exoskeletter så som de "menneskelige exoskeletter" du kan læse om oven over. Men der er mange visioner om at militæret og deres soldater måske i fremtiden vil begynde at benytte sig af sådanne dragter/rustninge, eller bare noget i retning af det såsom high tech dragter. Det er en vision der rent faktisk i dag er blevet en realitet (næsten), med HAL 5 som står for Hybrid Assistive Limb, udviklet af et japansk hold. Det er en hvid "dragt" hvor der er åben til kroppens såbare steder da den ikke er til militært brug, men til hjælp med hårdt arbejde, eller til at genoptræne skadede personer der har været ude for ulykker. Den har været blevet demonstreret i Danmark, og den har ledninger med sugekopper der sidder på huden der hvor nerverne befinder sig. På denne måde kan et menneske med den på, udnytte den til at bære omkring 5 gange mere end dragtens bære normalt har kunnet.

I fiktion[redigér | redigér wikikode]

I science fiction literatur,film, tegneserier og spil, optræder exoskeletter ofte som high tech-rustninge Der bliver såvel brugt af superhelte, militær og Alminelig mand . Et godt eksempel er Spartanernes rustninge/dragt i Halo, som bæres af Spartaner som Master Chief. eller Iron Man og Batman.


BiologiStub
Denne artikel om biologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.