Exploitation-film

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Plakat for exploitation-filmen Faster, Pussycat! Kill! Kill! fra 1965

Exploitation-film er en type film, som hovedsageligt promoveres på grund af et sensationelt emne som f.eks. vold og sex. Meget ofte er exploitations-film af lav kvalitet i enhver henseende.[1] Men dette har ikke altid været tilfældet.

Historisk[redigér | redigér wikikode]

Exploitation-film kan behandle emner som sex, sensationel vold, narkotikabrug, nøgenhed, freaks, det bizarre, destruktioner og opstande. Sådanne film har eksisteret siden de tidligste dage af filmproduktion, men de blev populariseret 1960'erne og 1970'erne på grund af de mindskede censurkrav, samt afvikling af tabuer i USA og Europa. Producerne anvendte de sensationelle elementer til at tiltrække publikum, som eller var tabt til fjernsynsmediet.

"Exploitation" er meget løst defineret og har meget mere at gøre med seerens opfattelse af filmen, end om filmens faktiske indhold. Exploitation-film deler deres grænseoverskridende natur med velansete Europæiske instruktører såsom Derek Jarman, Luis Buñuel og Jean-Luc Godard der har mod til at behandle emner i film, der typisk giver dårligt rygte.

Talrige film som i dag opfattes som klassikere, indeholder et vist niveau af sex, vold og sensationer, typisk associeret med exploitation-film. Som eksempel herpå kan nævnes Stanley Kubrick's A Clockwork Orange, Tod Browning's Freaks og Roman Polanski's Repulsion, Buñuels Den andalusiske hund , som indeholder elementer af de moderne splatterfilm.

Undergenrer[redigér | redigér wikikode]

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Schaefer 1999, pp. 42-43,95

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]