Exploitation-film

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.

Exploitation-film er en type film, som hovedsageligt promoveres på grund af et sensationelt emne som f.eks. vold og sex. Meget ofte er exploitation-film af lav kvalitet i enhver henseende.[1] Men dette har ikke altid været tilfældet.

Historsk[redigér | redigér wikikode]

Exploitation films kan omhandle suggestiv eller eksplicit sex, sensationelt vold, narko brug, nøgenhed, freaks, det bizarre, destruktion og opstand. Sådanne film har eksisteret siden de tidligste dage af filmproduktion, med de blev populariseret 1960'erne og 1970'erne med de generelt minskede censurkrav og tabuer i USA og Europa. Filmenes producere anvendte de sensationelle elementer til at tiltrække publikum tabt til fjernsynsmediet.

"Exploitation" er meget løst defineret og har meget mere at gøre med seerens opfattelse af filmen, end om filmens faktiske indhold. Exploitation-film deles med roste en grænseoverskridende Europæiske instruktører såsom Derek Jarman, Luis Buñuel og Jean-Luc Godard der har mod til at håndtere indhold der typisk giver 'dårligt rygte'. Talrige film som i dag opfattes som klassiske indeholder et vist niveau af sex, vold og chok typisk associeret med exploitation-film inklusiv Stanley Kubricks A Clockwork Orange, Tod Brownings Freaks og Roman Polanskis Repulsion. Buñuels Den andalusiske hund indeholder elementer af de moderne splatterfilm.

Undergenrer[redigér | redigér wikikode]

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Schaefer 1999, pp. 42-43,95

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]