Færøsk olieudvinding

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Færøsk olie udvinding begynder 1981 i Lopra med en boring ned i 2178 meters dybde. Der findes spor af gas, men ikke nok til udnyttelse af fundet. I juli 1996 genoptages boringen ved Lopra, som når ned i 3558 meters dybde uden at finde olie. De to boringers hovedformål var at undersøge den færøske undergrunds sammensætning.

Geologisk minder området mellem Færøerne og Shetlandsøerne meget om Nordsøen.

Tre oliekonsortier har fået koncession til olieboringer, og Statoil var det første selskab der prøveborede sydøst for Færøerne og nordvest for Shetlandsøerne i færøsk farvand. Havdybden hvor boringen fandt sted var 1000 meter, og der blev boret 3000 meter ned i undergrunden. Men selvom Statoil ikke fandt olie i første omgang, har prøveboringen givet nyttige oplysninger om undergrunden, som kan gavne andre olieselskaber. De færøske olieboringer er kun hundrede kilometer fra de store oliefund i britisk område.

2004 fandt selskabet Amerada Hess olie sydøst for Færøerne. Der kan dog gå år før det står klart, om selskabets oliefund er store nok til, at det kan betale sig at forsøge at udvinde olien. I juli 2005 startede ChevronTexaco med seismiske undersøgelser nær grænsen til Shetlandsøernes farvand. På den britiske side er olieprduktionen allerede i fuld gang.

Chestnut[redigér | redigér wikikode]

I september 2008 kom det Færøske selskab atlantic petrolium med en pressemeddelse om at olie var fundet i Chestnut i brisk zone. Atlantic petroliums del af licencen var 15%. Indtægterne forventes at være ca. 800 mio dkk. Den første last gav ca. 15-16 mio dkk.[1][2]

Blackbird[redigér | redigér wikikode]

I august 2008 var der også et fund af olie i Blackbird området udenfor Aberdeen. Atlantic petroleums andel er 12% af denne brønd[2]

Indtil videre er olie dog ikke fundet i Færøsk område.

Atlantic petroleum er en hurtigt voksende virksomhed.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]