Fóstbrœðra saga

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Fóstbrœðra saga (norrønt) eller Fostbrødrenes saga (nogle gange også Þorgeirs saga Hávarssonar ok Þormóðar Kolbrúnarskálds) er islændingesaga fra begyndelsen af 1200-tallet. Sagaen handler om de to edsvorne brødre Torgeir og Tormods bedrifter i starten af 1000-tallet både på Island og i Norge.

Sagaen ligger til grund for den danske forfatter Lars-Henrik Olsens bog Sagaen om edsbrødrene fra 2002.

Indhold[redigér | redigér wikikode]

Torgeir Hávarsson er særdeles dygtig og dumdristig kriger. Han dræber folk både for bagateller og for sin egen skyld.

Tormod Bersasson, kendt som Tormod Kolbrunarskald, er en mere kompliceret figur. Han er kriger, havner let i sammenstød, er glad i kvinder og ikke mindst er han skjald. Han fik tilnavnet for at han digtet et lovkvad til en kvinde som på grund af sine mørke øjenbryn blev kaldt for Kolbrun. I sagaen fortælles det om en drøm han har om sin tidligere elskerinde Kolbrun. I drømmen berører hun hans øjne, og han vågner op med smerter i dem. Smerten forsvinder først, da han accepterer at kærlighedskvadet som han har digtet i virkeligheden er om hende, og ikke om hans anden elskerinde Tordis Grimsdatter. Dette kvadet har desværre gået tabt. Fosterbrødrenes saga indeholder flere kvad som er blevet tilegnet ham, inkluderet dele av et kvad om hans blodsbror.[1]

Eden som forpligter venskabet mellem fosterbrødrene er vigtig punkt i sagaen og bliver beskrevet tidligt:

Tidlig sagde hugen dem det som de siden kom til at sande, at de ville blive bidt af våben; derfor tog de det råd at love hinanden fuldt og fast at den skulle hævne den anden, som levede længst. Vidspurgte mænd havde haft dette for sædvane når de ville sætte lovfast aftale imellem sig om at den skulle hævne den anden, som levede længst: de skulle gå under 3 jordringer, og det gjaldt som ed for dem.
Den leg gik for sig: man skulle skære tre lange torvremser ud af jorden; alle enderne skulle sidde fast i jorden, og så skulle man lette op løkkerne sådan at man kunne gå under dem. Denne leg brugte Tormod og Torgeir til at feste sin aftale.

Overleveringer[redigér | redigér wikikode]

Sagaen er blevet efterladt i flere forskellige versioner og det har i mange år været en til debat mellem filologer om hvilke af manuskripterne som repræsenterer den mest oprindelige version. Specielt har debatten fokuseret på flere usædvanlige begivenheder i sagaen som ikke så let lader sig placere indenfor den konventionelle sagastil.

Tormod Kolbrunarskald er også en betydningsfuld figur i afslutningen af Olav den helliges saga, hvor han sammen med kongen, den senere Olav den Hellige dør i slaget ved Stiklestad. Fosterbrødrenes saga blev også benyttet som grundlag for Halldór Laxness' bemærkelsesværdige sagaparafrase Gerpla fra 1952.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Fóstbrœðra saga 1943, 175-177. Tematikken drøm-øjne-smerte går igen i andre sagaer, se Bårds saga og Flóamanna saga.
Litteratur
  • Islandske Ættesagaer I-IV. Utg. efter tiltak av Riksmaalvernet. Oslo, 1922-28.. Aschehoug
  • Þórólfsson, Björn K. og Jónsson, Guðni (red.): Íslenzk fornrit VI – Vestfirðinga sögur. Reykjavík: Hið íslenzka fornritafélag. (1943).
  • Kristjánsson, Jónas: Um Fóstbræðrasögu. Reykjavík: Stofnun Árna Magnússonar. (1972).

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]