Farvereseda

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Farvereseda
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Brassicales (Korsblomst-ordenen)
Familie Resedaceae (Reseda-familien)
Slægt Reseda (Reseda)
Art R. luteola
Videnskabeligt artsnavn
Reseda luteola
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Farvereseda (Reseda luteola) eller farve-vau er en 40-150 cm høj, der f.eks. vokser på tør og stenet bund i grusgrave eller langs veje. Den ligner gul reseda, men har kortstilkede, linje- eller lancetformede blade og blomsterne er kun 4-tallige. Planten indeholder et gult farvestof, der bruges til stoffarvning. Den indeholder også flavonoidet luteolin, der udvindes af planten og bruges som en kraftig antioxidant. Navnet skrives også Farve-Reseda.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Farvereseda er en flerårig urt eller en toårig urt med en opret vækst. Planten danner det første år en bladroset, og det eller de næste år skyder blad- og blomsterbærende stængler til vejrs. Stænglerne er glatte og lysegrønne. Bladene sidder spredt, og de er linjeformede eller lancetformede med hel rand og ganske kort stilk. Over- og underside er ensartet lyst grågrønne.

Blomstringen sker i juli-august, hvor de små blomster sidder samlet i en cylindrisk, opret klase. De enkelte blomster er uregelmæssige, 4-tallige og gule. Frugterne er kapsler med mange frø.

Rodnettet består af en spinkel, men dybtgående pælerod og forholdsvis få siderødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 1,50 x 0,25 m (150 x 25 cm/år).

Voksested[redigér | rediger kildetekst]

Arten er knyttet til lysåbne voksesteder med gruset, gerne kalkrig bund over det meste af Europa, herunder også i Danmark, hvor den er temmelig almindelig på Bornholm og findes hist og her på Øerne og i Østjylland. Den er sjælden i Vest- og Nordjylland. Den vokser i Danmark på åben kalkbund eller tør, stenet bund i grusgrave, på affaldspladser, skrænter og langs veje.

På godsbanegårde i Niedersachsen findes den sammen med bl.a. slangehoved, bjergrørhvene, fladstrået rapgræs, klæbrig brandbæger, prikbladet perikon, pyrenæisk markarve, rejnfan, taghejre og toårig natlys.


Søsterprojekter med yderligere information:Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]