Faya

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Faya
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Fagales (Bøge-ordenen)
Familie Myricaceae (Pors-familien)
Slægt Morella (Vokspors)
Art M. faya
Synonymer
Morella faya
Hjælp til læsning af taksobokse

Faya (Morella faya) er et stedsegrønt træ eller busk, som efterhånden bliver bredt forgrenet fra jorden. Han- og hunblomster findes på forskellige individer. Den kan udvikle sig til ukrudt under egnede forhold, hvilket f.eks. er sket på Hawaii. Frugterne er spiselige.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Barken er først olivengrøn, men senere bliver den rødbrun. Til sidst er den mørkegrå og furet. Bladene er duftende og sidder spredt med en tilbøjelighed til at danne tætte bundter ved skudspidsen. De er omvendt ægformede, men smalle, og randen er bølget og tandet.

Blomstringen sker i marts-april. Blomsterne sidder i bladhjørnerne, med hanblomsterne i brunlige og hunblomsterne i rødlige rakler. Frugterne sidder i kugleagtige, kødfarvede hoveder, som dog bliver næsten sorte ved modenhed. Frøene modner kun under subtropiske forhold.

Planten lever i symbiose med strålesvampe, sådan at den er selvforsynende med kvælstof. Rodnettet er højtliggende og fint forgrenet.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 10 x 6 m (30 x 30 cm/år).

Hjemsted[redigér | rediger kildetekst]

Faya er en makaronesisk-iberisk art, som hører hjemme på Acorerne, Madeira, de kanariske øer og i Portugal. Arten kræver et mildt og fugtigt klima, og den var engang den dominerende art i de laveste skove på øerne (fra kysten og op til 600 meter over havet).

I den 4.000 ha store nationalpark, Garajonay, på Gomera i øgruppen de Kanariske øer, vokser arten sammen med bl.a. Arbutus canariensis (en art af Jordbærtræ), Ilex canariensis (en art af Kristtorn), Laurus azorica (en art af Laurbær), Myrica faya (en art af Pors), Persea indica (en art af Avocado-slægten), Rhamnus glandulosa (en art af Korsved), Stinktræ og Træ-Lyng[1]

Anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

Acorerne har den tidligere været brugt som læhegnsplante omkring appelsinplantagerne. I dag trues arten i sit eget område af Klæbefrø (Pittosporum undulatum) og er i vidt omfang blevet fortrængt af den, men Faya kan dog ofte ses på øerne.

Note[redigér | rediger kildetekst]


Søsterprojekter med yderligere information:Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]