De Kanariske Øer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Kanariske øer)
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
De Kanariske Øer
Canarias
Flag of the Canary Islands.svg Canary Islands CoA.svg
Flag Våben
Officielle sprog Spansk
Hovedstad: Santa Cruz de Tenerife og Las Palmas de Gran Canaria
Areal: 7.447 km²
Befolkning:
Tæthed
2.103.992 (2009)
282,52 pr. km²
Geografisk placering:
Mapa territorios España Canarias.svg

De Kanariske Øer eller Kanarieøerne (spansk: Islas Canarias eller blot Canarias) er en øgruppe af vulkaner i Atlanterhavet og en region i det sydligste Spanien. De ligger nordvest for Afrikas kyst (Marokko og Vestsahara). Navnet kommer enten fra en nordafrikansk stamme (Canariierne) eller muligvis fra latin Canaria, som betyder hundeland. Navnet blev ifølge Plinius den Ældre brugt om øerne, fordi udsendinge fra kong Juba 2. indfangede mastiffer dér og bragte dem hjem til Mauretanien.

Historie[redigér | redigér wikikode]

De Kanariske Øer har været kendt siden antikken. Toppen af TeideTenerife kan på en klar dag ses fra den afrikanske kyst.

Vejr[redigér | redigér wikikode]

Vejret på de Kanariske Øer er typisk tropisk. Mindste temperaturer er mellem 14 grader om vinteren og 19 grader om sommeren. Disse temperaturer er nattemperaturer. Dagens temperatur om vinteren er normalt over 24 grader og over 30 grader om sommeren. Der er næsten ingen regnvejr eller skyer. Det regner nogle gange i Oktober eller November.

Religion[redigér | redigér wikikode]

Størstedelen af befolkningen er katolsk. Der er andre mindretalsreligioner som islam, Evangelikalisme, hinduisme, buddhisme osv.[1]

De Kanariske Øer er opdelt i to katolske bispedømmer, der hver især styres af en biskop. Den vigtigste religiøse festival er den årlige pilgrimsrejse den 2. februar og 15. august til Basilikaen Vor Frue af CandelariaTenerife, som er helligdommen for Vor Frue af Candelaria, skytshelgen på De Kanariske Øer. På De Kanariske Øer blev to katolske hellige født: Pedro de Betancur og José de Anchieta, begge missionærer i henholdsvis Guatemala og Brasilien.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Øerne og deres hovedstæder er:

Den nærmeste ø (Lanzarote) er 108 km fra den afrikanske kyst.

Provmap-laspalmas.png Las Palmas - Mapa municipal.svg Coat of Arms of Las Palmas Province.svg Provincia de Las Palmas - Bandera.svg Las Palmas Gran Canaria
Fuerteventura
Lanzarote
Provmap-sctenerife.png Santa Cruz de Tenerife - Mapa municipal.svg Coat of Arms of Santa Cruz de Tenerife Province.svg Provincia de Santa Cruz de Tenerife - Bandera.svg Santa Cruz de Tenerife Tenerife
La Palma
La Gomera
El Hierro

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Det primære erhverv på de Kanariske Øer er turisme. Øerne er især et populært feriemål for tyske, britiske og skandinaviske turister.

Antal turister, der besøgte De Kanariske Øer i 2016, pr. Destination ø (i tusinder):[2]

Litteraturhenvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
  • Jørgensen, Tove Hedegaard: "De Kanariske Øer og botanikkens Darwinfinker", Naturens Verden, nr. 1/1999, vol. 82, side 10-21.

Noter[redigér | redigér wikikode]


Koordinater: 28°6′N 15°24′V / 28.100°N 15.400°V / 28.100; -15.400