Fem uger i ballon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Fem uger i ballon (fransk: Cinq semaines en ballon) er en science fiction-roman af Jules Verne, udgivet i 1863.

Handling[redigér | redigér wikikode]

I "Fem uger i ballon" skildres en fiktiv rejse i luftballon tværs over Afrika. Historiens hovedperson er en opdagelsesrejsende ved navn Samuel Fergusson. Han opfordres af Det kongelige geografiske Selskab i England til at udforske Afrika fra en ballon. Han rejser fra øen Zanzibar sammen med sin ven Dick Kennedy og sin tjener Joe. På vej gennem Afrika løber de ind i forskellige problemer, blandt andet angreb fra lokale stammer, storme og en stranding i Sahara. Romanens klimaks er i slutningen af historien, da de flyver i en utæt ballon, som kun med nød og næppe kan holde sig svævende, til de når deres mål i Senegal. Sideløbende med den egentlige handling bliver læseren præsenteret for en del videnskabelige og kulturelle emner, såsom hidtidige opdagelsesrejser, de forskellige stammers levevis, datidens missioner i Afrika, eftersøgningen af Nilens kilder etc.

Ballonrejsen indtegnet på et kort

Emner[redigér | redigér wikikode]

Jules Verne lægger i bogen meget vægt på det videnskabelige. De fleste detaljer på det område gennemgås grundigt. Der bruges lang tid på at gennemgå de tekniske aspekter ved rejsen, ligesom der er lange beskrivelser af det udstyr, personerne medbringer. Meget af indledningen bruges desuden på at udmale fordelene ved en ballonrejse frem for en landrejse. Derudover nævnes mange af de daværende ekspeditioner, ligesom Jules Verne lader hovedpersonerne opdage Nilens kilder. Man hører også om vanskelighederne ved ekspeditionerne. De indfødte stammer, deres kultur og levevis bliver også skildret i handlingen. Jules Verne bliver ofte kritiseret for at fremstille de indfødte som primitive og barbariske. Denne kritik underbygges af, at et af de største problemer på rejsen er angreb fra indfødte.

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Se også[redigér | redigér wikikode]

BogStub
Denne bogartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.