Fem uger i ballon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Fem uger i ballon (fransk: Cinq semaines en ballon) er en science fiction-roman af Jules Verne fra 1863.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

I "Fem uger i ballon" skildres en fiktiv rejse i luftballon tværs over Afrika. Historiens hovedperson er den opdagelsesrejsende Samuel Fergusson. Han opfordres af Det kongelige geografiske Selskab i England til at udforske Afrika fra en ballon. Han rejser fra øen Zanzibar sammen med sin ven Dick Kennedy og sin tjener Joe. På vej gennem Afrika løber de ind i forskellige problemer som angreb fra lokale stammer, storme og en stranding i Sahara. Romanens klimaks er i slutningen af historien, da de flyver i en utæt ballon, som kun med nød og næppe kan holde sig svævende, til de når deres mål i Senegal. Sideløbende med den egentlige handling bliver læseren præsenteret for videnskabelige og kulturelle emner som hidtidige opdagelsesrejser, stammernes levevis, missioner i Afrika, eftersøgningen af Nilens kilder etc.

Ballonrejsen indtegnet på et kort

Emner[redigér | rediger kildetekst]

Jules Verne lægger i bogen megen vægt på det videnskabelige. De fleste detaljer gennemgås grundigt. Der bruges lang tid på at gennemgå de tekniske aspekter ved rejsen, ligesom der er lange beskrivelser af det udstyr, personerne medbringer. Meget af indledningen bruges på at udmale fordelene ved en ballonrejse frem for en landrejse. Derudover nævnes mange af de aktuelle ekspeditioner, ligesom Jules Verne lader hovedpersonerne opdage Nilens kilder. Man hører også om vanskelighederne ved ekspeditionerne. De indfødte stammer, deres kultur og levevis bliver også skildret. Jules Verne bliver ofte kritiseret for at fremstille de indfødte som primitive og barbariske. Denne kritik underbygges af, at et af de største problemer på rejsen er angreb fra indfødte.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Se også[redigér | rediger kildetekst]

BogSpire
Denne artikel om bøger og tidsskrifter er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.