Philippe af Frankrig, Hertug af Orléans

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Filip 1. af Orléans)
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Philippe de France, duc d'Orléans et frère de Louis XIV, portant une armure à fleur-de-lys, malet af Michel Corneille d.Æ. (1601-64)

Filip af Frankrig, Hertug af Orléans (fransk: Philippe de France, duc d'Orléans; født 21. september 1640 i Saint-Germain-en-Laye, død 8. juni 1701 i Saint-Cloud) var en fransk prins.

Han var søn af den franske kongepar, Ludvig den 13. og Anna af Østrig, og yngre og eneste bror til Ludvig den 14. Fra fødsel blev han efter sædvane ved det franske hof tituleret Filip, hertug af Anjou.

Da farbroderen, Gaston, hertug af Orléans, døde i 1660 uden at efterlade sig mandlige arvinger, overtog Filip i 1661 titlen som hertug af Orléans. Samme år giftede han sig med sin kusine, Henriette af England, der var yngste datter af Karl 1. af England og Filips faster, Henriette Marie af Frankrig.

Filip var åbenlyst homoseksuel, og ægteskabet blev ikke særlig lykkeligt. De fik dog seks børn, hvoraf to døtre opnåede voksenalder:

  1. Marie Louise, der giftede sig med Karl 2. af Spanien og
  2. Anne Marie, der giftede sig med Viktor Amadeus 2. af Savojen, den første konge af Sardinien.

Efter sin første hustrus død giftede Filip sig med Elisabet Charlotta af Pfalz. Med hende fik han sønnen

  1. Filip, der efterfulgte faderen som hertug af Orléans, samt datteren
  2. Elisabeth Charlotte, der giftede sig med hertug Leopold af Lothringen