Fjodor Nikolajevitj Jurtjikhin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fjodor Nikolajevitj Jurtjikhin
Kosmonaut
Statsborger Rusland
Nationalitet Russer
Status Aktiv.
Født 3. januar 1959
Batumi, Georgien
Andet arbejde
Maskiningeniør
Uddannelses-
sted
Moskvas luftfartsinstitut
Tid i rummet
207d 13t 3min
Udvælgelse Kosmonaut siden 1997
Mission(er) STS-112, Sojuz TMA-10, Ekspedition 15
Missionsemblemer Sts-112 emblem ISS Expedition 15 emblem

Fjodor Nikolajevitj Jurtjikhin (På russisk: Фёдор Николаевич Юрчихин) (født 3. januar 1959 i Batumi i Georgien) er en kosmonaut hos RSC Energija . Han er gift med Larisa Anatoljevna Jurtjikhina med hvilken han har to døtre. Jurtjikhin er af græsk afstamning og begge hans forældre bor i Grækenland.

Uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

Efter at have taget sin studentereksamen in Batumi i 1976 startede han på Moskvas Institut for luftfart hvor han tog en uddannelse som maskiningeniør med speciale i fly. Han blev færdig i 1983. I 2001 blev han færdig med en PhD i økonomi.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Efter universitetet fik Jurtjikhin arbejde hos Energija hvor han var fra 1983 til 1997. Han steg i graderne fra sin startposition som kontrollør i kontrolcenteret til ingeniør, overingeniør og til sidst ledende ingeniør for samarbejdet mellem Mir og rumfærgen.

I august 1997 blev Jurtjikhin optaget som kosmonautkandidat. Han blev valgt og fra januar 1998 til november 1999 gennemførte han grundtræningen. I januar 2000 startede Jurtjikhin i gruppen, der trænede til at blive sendt op til ISS.

7. oktober 2002 blev Jurtjikhin sendt op på sin første rumflyvning da han var med om bord på rumfærgen AtlantisSTS-112 missionen. Missionens mål var at udbygge skelettet på ISS. Dette krævede tre rumvandringer i løbet af turen. Jurtjikhin deltog dog ikke i nogen af dem. På denne mission tilbragte Jurtjikhin i alt 10 dage 19 timer og 58 minutter i rummet.

I 2007 deltog Jurtjikhin i sin anden rumflyvning da han blev udvalgt til at være en del af ekspedition 15 til ISS. Han blev opsendt 7. april fra Bajkonur-kosmodromen om bord på Sojuz TMA-10 ssammen med Oleg Kotov og rumturisten Charles Simonyi. 30. maj udførte Jurtjikhin og Kotov en 5 timer og 25 minutter rumvandring for at installere paneler, der skal beskytte ISS mod rumskrot. Denne rumvandring var Jurtjikhins første.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til: