Flygtningelejren i Oksbøl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Flytningelejren i Oksbøl

Flygtningelejren i Oksbøl var en flygtningelejr ved Oksbøl, der nødtørftigt blev oprettet i februar 1945. Man påbegyndte her indkvartering, og lejren rummede tre måneder senere ved 2. verdenskrigs afslutning 9.000 flygtninge fra Tyskland, men senere voksede den til 36.000 mennesker, og blev dermed Danmarks sjettestørste "by". Lejren lukkede i foråret 1949.

Den massive tilstrømning af flygtninge var tyske soldater, kvinder og børn, der var blevet fordrevet af sovjetiske tropper. Mange af dem var så svækkede, at de ikke overlevede i særlig lang tid efter ankomsten. I kraft af deres nationalitet var de ikke velsete i Danmark på den tid. Således var også enhver kontakt med tyskerne forbudt, da de befandt sig bag pigtråd. Flygtningene stod selv for styringen af lejren, der blev gjort til et helt lille samfund. De oprettede bl.a. skoler, politi og teatre.

Fra januar 1945 var der kaos i Tyskland. Englænderne og amerikanerne rykkede mod den tyske grænse vestfra, og Den Røde Hær trængte ind fra øst. Russernes fremrykning medførte en masseflugt af civile mod vest.

Mange flygtede til Danmark.

Når man kommer til Oksbøl, kan man på Blåvandshuk Egnsmuseum finde oplysninger om flygtningelejren (1945-1949)[1].

Til alle lejre var der en advarsel!.

Citat ”Ethvert Samkvem med tyske Flygtninge er forbudt.
Det er forbudt at stå stille eller færdes frem og tilbage langs Flygtningelejerens Indhegning eller i dennes umiddelbare Nærhed.

Overtrædelse medfører Straffeansvar”.

Citat

Barakken der rummer Oksbøl Vandrehjem, var tidligere hospital for tyske flygtninge.

Der findes flere tyske flygtningelejre i Danmark, f.eks. Flygtningelejren på Kløvermarken og Flygtningelejren Rye Flyveplads.

Flygtningekirkegården (Oksbøl)[redigér | redigér wikikode]

den tyske gravlund ved Oksbøl er 1675 flygtninge og 121 soldater fra 2. verdenskrig begravet.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°38′01″N 08°15′20″E / 55.63361°N 8.25556°Ø / 55.63361; 8.25556