Folksonomi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Folksonomi (også nogle gange stavet folksonomy på dansk) er indeksering af digitale data eller information af brugerne af et givet system ved brug af selvvalgte ord.

Folksonomi er en sammenkobling af ordene "folk" og "taksonomi", og henviser til at data organiseres af "folk": i stedet for som i en traditionel taksonomi, hvor det er eksperter eller ansvarlige, der godkender principper for emneord og tildeler disse. Det drejer sig om metadata, der produceres og deles af fællesskabet ved at indeksere digitaldata eller indhold.

Relation til traditionelle systemer til vidensorganisation[redigér | redigér wikikode]

Traditionelle vidensorganiserende systemer er fx klassifikationssystemer, tesauri, taksonomier, kontrollerede emneordssystemer og ukontrollerede emneordssystemer. Alle typer, undtagen de ukontrollerede, bygger på princippet om kontrolleret vokabular, dvs. et system, der undgår synonymer og homonymer, som undgår leksikalske variationer (stavemåder) m.v.

Traditionelle systemer er også karakteriseret ved en arbejdsdeling mellem hvem, der udarbejder systemet, hvem der klassificerer eller indekserer det enkelte dokument i systemet og hvem der bruger systemet. I folksonomier er det principielt brugerne, der har alle tre roller.

Folksonomier er naturligvis en udfordring for traditionelle vidensorganiserende systemer. Behøver man biblioteks- og informationsprofessionelle til at designe systemerne og foretage indekseringen? Kan folksonomier erstatte traditionelle systemer (og bibliotekarer) eller supplerer de to former for systemer hinanden?

Eksempler på kendte folksonomier[redigér | redigér wikikode]

Del.icio.us er en meget brugte folksonomiudbyder, med mere end 3 millioner brugere og 100 millioner unike URLer der er bogmærket. [1]. Man kan tilgå sine tags eller indekseringer fra en hvilken som helst computer der er på internettet.

På sitet Flickr kan brugerne gratis publicere deres billeder og enhver kan indeksere disse: http://www.flickr.com/

Synonymer, nærsynonymer og beslægtede begreber[redigér | redigér wikikode]

Social tagging; social klassifikation; social indeksering; sociale nøgleord; sociale bogmærker; demokratisk indeksering.

Historik[redigér | redigér wikikode]

Ophavsmanden til begrebet "folksonomy" er informationsarkitekten Thomas Vander Wal.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

  • Bemærk at den engelske Wikipedia skelner mellem "Folksonomy" og "Folk taksonomy"

Referencer[redigér | redigér wikikode]

ItStub
Denne it-artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.