Forening for Boghaandværk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Forening for Boghaandværk
Generelle informationer
Type Frivillig organisation Rediger på Wikidata
Interesse Bøgers fremstilling
Hjemsted Danmark København, Danmark
Grundlagt 1888; 131 år siden (1888)
Grundlægger Frederik Hendriksen
Medlemsblad Bogvennen
Eksterne henvisninger
www.boghaandvaerk.dk
CVR-nummer 36693487 Rediger på Wikidata

Forening for Boghaandværk er en dansk forening stiftet i 1888 efter initiativ fra xylograf Frederik Hendriksen. Han indsendte fire år tidligere en artikel til Politiken, som endte på forsiden den 26. december. Artiklen kritiserede både det æstetiske udtryk ved nyligt udkomne bøger og den bogtekniske kvalitet.[1]

Af den artikel udledes foreningens formål: at udbrede kendskab til bogens fremstilling samt at fremme kvaliteten med hensyn til form, funktion og udførelse. Alle der er interesseret i bogens kunst kan blive medlem af foreningen. Komitéen for Årets Bogarbejde udvælger hvert år det foregående års bedste bogarbejder for at skabe opmærksomhed om den danskproducerede bog, dens design og tekniske kvaliteter. Samtidig hædres fagets udøvere med en række diplomer, en medalje og en ærespris for særligt veludført bogteknik. Årets Bedste Bogarbejde udstilles hver sommer i Den Sorte Diamant på Det Kongelige Bibliotek, og derefter vises udstillingen rundt omkring i Danmark og på den årlige internationale bogmesse i Frankfurt.

Foreningen er opdelt i en række lokalafdelinger samt en hovedbestyrelse. I 1955 havde foreningen omkring 3000 medlemmer.[2] Foreningens medlemstal var højest i 1970'erne. Foreningen udgiver årsskriftet Bogvennen.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Svend Dahl, "Om at samle på bøger", s. 104-136 i: Sven Tito Achen (red.), Jeg er Samler, bind 1, Politikens Forlag, 1955.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]