Forsvarets Medalje

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Forsvarets Medalje
Tildeles af Forsvarschefen
Orden fra Danmark
Type Medalje
Bånd Forsvarets Medalje Fortjent Ribbon.png
Tildeles for En fortjenstfuld indsats for Forsvaret udenfor landets grænser i krigszoner.
Statistikker
Etableret 1991
Erstattet 2010
Præcedens
Næste (højere) Hjemmeværnets Fortjensttegn[1]
Næste (lavere) Forsvarets Medalje for Fortjenstfuld Indsats[1]

Forsvarets medalje var en medalje, der blev tildelt personer, der havde udført en fortjenstfuld indsats for Forsvaret udenfor landets grænser i krigszoner, hvor der var udstationeret danske tropper. Medaljen blev også tildelt for tjeneste i missioner, som Danmark deltog i, men hvor der officielt ikke blev uddelt nogen specifik deltagelsesmedalje. Den blev indstiftet i 1991. De første der fik tildelt medaljen var besætningen på korvetten Olfert Fischer, efter de havde deltaget i Golfkrigen.

Medaljen kunne også tildeles posthumt; den var personlig ejendom og skulle derfor heller ikke returneres efter en levende modtagers død. Siden 2002 kunne personel, som havde modtaget Forsvarets medalje, blive tildelt i grader. Graderne var struktureret sådan, at personel, som havde gjort en særlig indsats for forsvaret vil blive uddelt i tre forskellige grader:

  1. Forsvarets medalje i guld med egeløv, tildelt personel, både militært og civilt, som havde udført en særegen eller ekstraordinær indsats.
  2. Forsvarets medalje i sølv med egeløv, tildelt personel, som havde udført en meget flot indsats.
  3. Forsvarets medalje, som tildeles personel, som havde deltaget i en mission, uden at have fået en specifik deltagermedalje.

Skulle medaljen tildeles som missionsmedalje for anden eller tredje gang, blev medaljen tildelt med henholdsvis sølv- og guldegeløv.

Nye medaljer[redigér | rediger kildetekst]

Forsvarets Medalje er i dag udgået. I 2007 var der en diskussion om at man skulle lave nye medaljer i Forsvaret. Nogle officerer mente at formålet med Forsvarets Medalje var blevet udvandet, fordi den blev delt ud til så mange, så medaljens værdi var mistet [2]. Det førte til en omstrukturering af Forsvarets Medaljer i 2010, så der kom 7 nye medaljer [3]:

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]