Frøken

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Frøken (af gammelt dansk Frøjken, Frøveken, af de plattyske diminutiver Vroiken, Vrouweken) er en tiltaleform for en ugift kvinde. Som titel forkortet frk. eller fr. foran navnet (fx frk. Eline Hansen). Indtil ca. 1800 blev frøken kun anvendt om ugifte adelsdamer. Ugifte kvinder af folket blev derimod tiltalt med jomfru. Fra omkring 1850 blev frøken brugt om ugifte kvinder i almindelighed.

Frøken var i Danmark før enevældens indførelse (1660) legitime kongedøtres titel, og den skat, som udskreves til deres brudeudstyr, hed frøkenskat. Arild Huitfeldt skriver Adelsfrøjken. Ifølge kong Christian V's adelsprivilegier af 25. maj 1671 fik grevers døtre alene ret til at kaldes frøken, medens andre adelspersoners kun måtte kaldes jomfru, og derfor hedder de adelige stiftelser officielt endnu jomfruklostre. Ved denne tid begyndte mademoiselle at bruges til borgerlige piger. Ludvig Holberg raillerer over, at de lader sig kalde frøken, og i sine komedier (fx Pernilles korte frøkenstand) titulerer han borgerdøtrene jomfru, når deres forældre ikke har rang. Frue- og frøkentitlen blev indført ved Det kgl. Teater 1. september 1870. Fru Heiberg var frue pga. sin mands professortitel.

I den følgende tid bredte brugen af ordet sig til tjenestepiger, i alt fald uden på de breve, de modtager, og nåede videre end fruetitlen. Brugen af frøken i betydningen "ugift kvinde" begyndte i Sydsverige og blev siden gængs også i Danmark.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet:


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.