Frederik Georg Henrik Hirsch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Frederik Georg Henrik Hirsch

Personlig information
Født 30. august 1812 Rediger på Wikidata
Nyborg Kommune, Danmark Rediger på Wikidata
Død 28. april 1876 (63 år) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Frederik Georg Henrik (von)[1] Hirsch (30. august 1812 i Nyborg28. april 1876 i København) var en dansk officer, far til J.C.W. Hirsch.

Under Treårskrigen[redigér | rediger kildetekst]

Han hørte til en gammel officersslægt, og hans forældre var kaptajn Woldemar Wilhelm Hirsch og Laurine født Nielsen. I 1828 blev han kadet og i 1829 opvartende page; efter bestået officerseksamen blev han sekondløjtnant med aldersorden fra 1828 og kom i nummer ved Fynske Regiment 1830. Her ved blev han premierløjtnant 1836, hvorefter han ansattes som vagtmesterløjtnant hos kommandanten i Fredericia og som adjudant hos chefen for Fynske Regiment, daværende prins Frederik (VII), hvis yndest han vandt. I 1842 blev Hirsch adjudant ved 12. bataljon og rykkede straks ved Treårskrigens udbrud 1848 i felten, idet en anden officer overtog vagtmesterløjtnants-forretningerne. Han deltog således i kampen ved Bov og slaget ved Slesvig, blev derefter kaptajn og ansattes ved overkommandoen på Als, men kom i oktober til 1. forstærkningsbataljon som kompagnichef. Under Fredericias forsvar det følgende år valgte oberst Christian Lunding ham til pladsmajor, og han gjorde udmærket fyldest i denne stilling. Det næste år attacheredes han atter overkommandoen og deltog i slaget ved Isted, idet han den dag ansattes hos general Christian de Meza som stabschef.

Under den 2. Slesvigske Krig[redigér | rediger kildetekst]

I 1851 blev Hirsch karakteriseret major og kommandør for 2. forstærkningsbataillon, året efter major ved 4. jægerkorps og i 1854 virkelig major, men kaldtes i 1857 til København som stabschef hos generalinspektøren for fodfolket. Udnævnt til oberstløjtnant i 1860 blev han chef for 18. infanteribataljon og ved mobiliseringen 1863 chef for 18. regiment. Han deltog derpå i kampen ved Mysunde og i Dybbøls forsvar og blev i marts samme år både oberst og kommandør af 2. grad af Dannebrogordenen samt kommandant i Sønderborg. Hans nedbrudte helbred tvang ham dog snart til at søge lazarettet, og først i løbet af sommeren kunne han melde sig til tjeneste igen.

I København[redigér | rediger kildetekst]

Han blev da chef for 5. Infanteribrigade, men afskedigedes på grund af svagelighed i december som generalmajor. I 1867 udnævntes Hirsch til general i forstærkningen og chef for Københavns Borgervæbning (senere Københavns Væbning), benådedes med Kommandørkorset af 1. grad af Dannebrog i 1870 og døde pludselig 28. april 1876.

Hirsch ægtede 30. oktober 1840 Anna Catherina Høyrup (1819 i Fredericia – 1904 i København), datter af købmand Johan Høyrup.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Ikke en del af navnet, men fra ca. 1770 og indtil 1860 havde danske officerer i hæren lov til at sætte et von foran deres familienavn.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.