Frederiksted

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kort over de Dansk-Vestindiske øer.
Fort Frederik i Frederiksted.

Frederiksted er en by på Sankt Croix i øgruppen U.S. Virgin Islands, de forhenværende Dansk-Vestindiske øer. Byen blev grundlagt i 1750'erne og har et befolkningstal på 800 (2004).

Som i kolonitiden domineres Frederiksted af det rød-hvide Fort Frederik fra 1750'erne. Fortet har en særlig historisk betydning for både USA og Danmark-Norge. Herfra kom den første udenlandske salut som anerkendelse af USA's uafhængighed i 1776, og det var også herfra generalguvernør Peter von Scholten frigav slaverne i juli 1848. Som følge deraf har byen fået tilnavnet Freedom City. Både fortet og byen er opkaldt efter kong Frederik 5., men blev i den danske kolonitid aldrig kaldt andet end Vestenden på grund af sin beliggenhed på øens vestkyst.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Frederiksted opnåede aldrig den hæder og ære, som dens grundlægger havde tiltænkt byen, og blev overskygget af Christiansted. Byen blev kun benyttet som havn af plantageejerne på øens vestkyst.

Alligevel blev Frederiksted skueplads for vigtige begivenheder i Sankt Croix' historie. I 1848 marcherede 8.000 slaver mod Frederiksted, for at gøre krav på øjeblikkelig frigivelse, i stedet for at følge den planlagte gradvise frigivelse over tolv år, som den danske konge havde besluttet. Slaverne truede med at gøre oprør og sætte ild til hele byen. Guvernør Peter von Scholten, der var opmærksom på truslen, oplæste fra Fort Frederik sin berømte erklæring: "Alle de, der på De Danske Vestindiske Øer ikke er frie, kan fra i dag anse sig for at være frie...".

Det blev begyndelsen på en række problemer for kolonimagten og plantageejerne på Sankt Croix. Tredive år senere i Frederiksted, efter flere dårlige høstudbytter og en række naturkatastrofer, gjorde de frigivne slaver oprør. Varehuse, pakhuse og butikker blev plyndret og antændt. Militære styrker fra Christiansted kom til Frederiksted for at drive oprørerne ud af byen. Oprøret fortsatte i fem dage, mens kampene gradvis fortrak til landet, hvor der blev sat ild på sukkerraffinaderier og en række godser. Begivenhederne blev i historien husket som "den store ildebrand" i 1878.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 17°42′46.36″N 64°52′54.24″W / 17.7128778°N 64.8817333°V / 17.7128778; -64.8817333