Sukkerfabrik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Sukkerraffinaderi)
Gå til: navigation, søg
Sukkerfabrik på St. Croix

En sukkerfabrik eller et sukkerraffinaderi er et produktionsanlæg, der raffinerer råsukker til hvid raffineret skker eller processer hvor sukkerroer bliver raffineret til sukker.

Mange sukkermøller fremstiller råsukker, som er sukker der stadig indeholder melasse, hvilket giver det mere farve (og flere indholdsstoffer) end det hvide sukker, som normalt anvendes i husholdninger og brugt som ingrediens i sodavand og madvarer. Rørsukker behøver ikke nødvendigvis raffinering, mens sukker fra sukkerroer stort set altid skal have fjernet kraftige, oftest uønskede, smag af roer. Raffineret sukker er mere end 99 % ren sukrose

Sukkerraffinaderi i Arabi, Louisiana, USA.

Mens mange sukkerfabrikker til raffinering af sukkerroer ofte kun er i funktion en del af året under og lige efter høsten, så er sukkermøller til sukkerrør ofte i produktion hele året.

Sukkerfabrik i Groningen, Holland.

Råsukker bliver enten videreforarbejdet til rent hvidt sukker på lokale raffinaderier eller solgt til lokal industri og forbruger, eller eksporteret til raffinaderier i destinationslandet. Sukkerfabrikker er ofte placereret i områder, hvor anvendelsen af sukker er høj som Nordamerika, Europa og Japan. Siden 1990'erne er der blevet opført mange højteknologiske sukkerfabrikker i MENAområdet; dvs. Dubai, Saudi Arabien og Algeriet. Verdens største sukkerraffinderivirksomhed er American Sugar Refining som har afdelinger i Nordamerika og Europa.

I Danmark har man produceret sukkerroer på Lolland-Falster og adskillige byer på øerne har haft sukkerfabrikker. I dag findes kun Nykøbing Falster Sukkerfabrik i Nykøbing Falster og Nakskov Sukkerfabrik i Nakskov. Begge drives af Nordic Sugars.[1][2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Nordic Sugar Nakskov. Nordic Sugar. hentet 2/12-2014
  2. ^ Nordic Sugar Nykøbing. Nordic Sugar. Hentet 18/11-2014