Friedrich Daniel von Recklinghausen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Friedrich Daniel von Recklinghausen

Personlig information
Født 2. december 1833, 1833 Rediger på Wikidata
Gütersloh
Død 26. august 1910 (76 år)
Strasbourg, Frankrig Rediger på Wikidata
Nationalitet Tysker
Barn Heinrich von Recklinghausen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Universiteterne i Bonn, Würzburg og Berlin
Medlem af Burschenschaft Alemannia Bonn,
Kungliga Vetenskapsakademien,
Det Preussiske Videnskabsakademi,
American Academy of Arts and Sciences Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Universitetslærer, patolog, læge Rediger på Wikidata
Forsknings­område Patologi
Arbejdsgiver Strasbourgs Universitet, Julius Maximilians Universitet Würzburg, Albertus-Universität Königsberg Rediger på Wikidata
Elever Martin Benno Schmidt, Albert Adamkiewicz, Nikolai Matveyevitj Lyubimov, Ludwig Aschoff Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Friedrich Daniel von Recklinghausen (født 2. december 1833 i Gütersloh, død 26. august 1910) var en tysk patolog. Han er blandt andet kendt for at have karakteriseret tumorerne fra neurofibromatose type I (NF-1) som neurofibromer, og NF-1 kaldes derfor nogle gange for Recklinghausens syndrom eller neurofibromatosis Recklinghausen type 1.[1]

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Von Recklinghausen studerede medicin ved universiteterne i Bonn, Würzburg og Berlin og fik sin doktorgrad i Berlin i 1855. Derefter studerede han patologisk anatomi under Rudolf Virchow, faderen af den moderne patologi, og tog en doktorgrad i dette fag med Virchow som vejleder. Han tog efterfølgende på rejse til Wien, Rom og Paris i uddannelsesmæssigt øjemed. Han var derpå professor ved universitetet i Würzburg 1866-1872, inden han blev professor i Straßburg (1872-1906). Her var han med til at tiltrække flere betydningsfulde forskere til universitetet, blandt andet anatomen Wilhelm von Waldeyer-Hartz.

Udover arbejdet med karakteriseringen af NF-1, som han offentliggjorde resultatet af i 1882, var han den første, der brugte betegnelsen "hæmokromatose" om ophobning af jern i kroppen.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Neurofibromatosis Recklinghausen type 1 (NF1)". netdoktor.dk. Arkiveret fra originalen 12. marts 2017. Hentet 9. marts 2017.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
ArtikelstumpSpire
Denne lægevidenskabsrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi