Funktionalisme (sociologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Funktionalisme. (Se også artikler, som begynder med Funktionalisme)

Funktionalisme er i sociologien en samlebetegnelse for teorier og metoder, hvor udgangspunktet er, at samfundet bør studeres som en organisme.

Fejl og mangler i samfundsudviklingen vil derfor blive korrigeret gennem udvikling af nye organisationer og nye metoder for problemløsning.

Sociologiens opgave er at studere og fortolke de enkelte delfunktioners betydning for helheden.

Funktionalismen har rødder langt tilbage i tiden; i nyere tid anses Herbert Spencer og Emile Durkheim for at være blandt grundlæggerne, og med Talcott Parsons sættes funktionalismen i system.

Fastlæggelsen af forholdet mellem aktør struktur og system er måske det af funktionalismes bidrag til videnskaberne, som har haft størst udbredelse, også til andre typer af sociologiske teorier.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

SamfundsvidenskabSpire
Denne artikel om samfundsvidenskab er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.