Gærdesanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gærdesanger
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Passeriformes (Spurvefugle)
Familie Sylviidae
Slægt Sylvia
Art S. curruca
Videnskabeligt artsnavn
Sylvia curruca
(Linnaeus, 1758)
Hjælp til læsning af taksobokse

Gærdesangeren (latin: Sylvia curruca) er en 13 centimeter stor spurvefugl, der er udbredt i de tempererede områder af Europa og i det vestlige og centrale Asien. Om vinteren trækker den til Afrika, Arabien og Indien. De danske bestande trækker til Østafrika syd for Sahara. I Danmark er den almindelig, men er ligesom flere andre afrikatrækkere gået markant tilbage siden 1980'erne.[1] Man kan se den i lave nåleskove, i tætte buske, i parker og haver samt markhegn. Selvom den holder til mellem bladene på buske og træer, er den normalt ingen sky fugl i sit forhold til mennesker.

Kendetegn[redigér | rediger kildetekst]

Gærdesanger ligner tornsanger, men har i det grå hoved et mørkere parti på kinden. Desuden er ryggen brunlig og vingerne er uden rustrøde partier. Nemmest er det at anvende sangen som kendetegn. Det er en cirka to sekunder lang, klaprende række af slag.

Ynglepladser[redigér | rediger kildetekst]

I 1-årsalderen yngler gærdesangeren første gang. Der lægges to kuld æg pr. sæson. Dens rede bygges ganske lavt i det inderste buskads og i slutningen af maj lægges 4-6 æg. Begge mager udruger dem i løbet af 10-11 dage og efter yderligere 11 dage er ungerne flyvefærdige.

Føde[redigér | rediger kildetekst]

Curruca curruca

Gærdesangeren finder sin yndlingsføde, dvs. insekter, i træer og buske, og om efteråret lever den desuden af bær samt flydende nektar.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Kilde/Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

FuglSpire
Denne artikel om fugle er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.