Gadsden-aftalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
USAs landvindinger i Gadsden-aftalen med gult og landvindinger ved Guadalupe Hidalgo i rødt

Gadsden-aftalen var en aftale/handel om et landområde, som USA købte fra Mexico i 1854.

Aftalen blev navngivet efter den amerikanske jernbaneentreprenør og diplomat James Gadsden.

Området er på 76.735 kvadratkilometer og strækker sig mod øst til Rio Grande, mod nord til Gila River og mod vest til Colorado River.

Gadsden-aftalen var nødvendig på grund af misforståelser i Guadalupe Hidalgo-traktaten fra 1848, som afsluttede den mexicansk-amerikanske krig. 1848-aftalen definerede grænsen mellem USA og Mexico, men gjorde også USA ansvarlig for opsyn med indianerne på grænsen, og da USA ikke levede op til denne del af aftalen, forlangte Mexico millioner af dollars i skadeserstatning. Situationen blev endnu mere kompliceret, da den amerikanske regering ønskede at bygge den transkontinentale jernbanelinje til Stillehavet igennem mexicanske Mesilla Valley (nu i den amerikanske delstat New Mexico).

Da Franklin Pierce blev præsident i 1853, sendte han derfor diplomaten James Gadsden som minister til Mexico med instruktioner at købe det nødvendige territorium og om muligt det nedre Californien for op til 50 millioner dollars.

Den mexicanske præsident, Antonio López de Santa Anna, hvis administration var i økonomisk knibe, indgik aftalen den 30. december 1853 og solgte området for 10 millioner dollars. Dette salg af mexicansk land førte til stor modstand i Mexico, som medførte Santa Annas politiske fald.

Kilde/Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

  • Bobby Zlatevski (2001). I bil igennem Arizona. Søllested: Bobby's Korrespondance Service. ISBN 87-986396-1-7.