Gangs of New York

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gangs of New York
Gangs of New York.png
Overblik
Genre Dramafilm,
historisk film,
film baserede på bøger,
kriminalfilm Rediger på Wikidata
Instrueret af Martin Scorsese
Produceret af Alberto Grimaldi
Harvey Weinstein
Manuskript af Jay Cocks
Steven Zaillian
Kenneth Lonergan
Baseret på The Gangs of New York Rediger på Wikidata
Medvirkende Leonardo DiCaprio
Daniel Day-Lewis
Cameron Diaz
Jim Broadbent
John C. Reilly
Liam Neeson
Musik af Howard Shore
Fotografering Michael Ballhaus Rediger på Wikidata
Klip Thelma Schoonmaker
Distributør Miramax Films
Udgivelsesdato 20. december 2002
Censur 15 år Tilladt for børn over 15 år
Længde 166 min.
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk Rediger på Wikidata
Budget ca. 97.000.000$
Nomineringer og priser
National Board of Review: Top Ten Films Rediger på Wikidata
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Gangs of New Yorks hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Gangs of New York er en film fra 2002. Den er instrueret af Martin Scorsese efter manuskript af Jay Cocks, Steven Zaillian og Kenneth Lonergan. Handlingen finder sted i 1860'ernes New York og er inspireret af Herbert Asburys bog, The Gangs of New York.

Gangs of New York er om konflikten mellem de indfødte (primært protestanter), og immigranterne (primært katolikker). Amsterdam Vallon (spillet af Leonardo DiCaprio) er en ung Irsk Amerikaner, som opnår William 'Bill the Butcher' Cutting (spillet af Daniel Day-Lewis), som er leder af de indfødtes bandens tillid. Bill myrdede brutalt Amsterdams far, der var på det tidspunkt var leder af immigranternes bande. William Cutting er baseret på den virkelige person, Bill "The Butcher" Poole, som var leder af banden The Bowery Boys, han ligger begravet i Green-wood Cemetery, Brooklyn, New York.

Filmen begynder i 1846, men springer hurtigt til de tidlige 1860'er. Historien følger William Cutting i hans rolle som leder af banden, The Bowery Boys. Det kulminerer med en konfrontation mellem Amsterdam og Bill.

Plot[redigér | rediger kildetekst]

1846. Manhattan. Five Points kvarteret. En bandekrig mellem de indfødte (The Natives) og immigranterne (Irere), der har varet i flere år, er ved at nå sit højdepunkt. De indfødtes leder, William "Bill the Butcher" Cutting, nærer et åbent had over for immigranterne. Lederen af immigranternes bande, "Dead Rabbits", Priest Vallon, har en ung søn, Amsterdam. Bill og Priest møder med hver deres bande i et blodigt slag, som ender med at Priest bliver slået ihjel af Bill. Amsterdam tager kniven, der blev brugt, og løber væk og begraver den. Han bliver fundet og bragt til et børnehjem. 16 år senere forlader Amsterdam børnehjemmet. Da han vender tilbage til Five Points, møder han sin gamle ven, Johnny. Johnny introducerer Amsterdam for Bill. Amsterdam møder flere af sin fars tidligere loyalister, deriblandt "Happy Jack" (Reilly) og McGloin (Gary Lewis), som nu er under Bills kontrol.

Amsterdam møder også Jenny Everdeane (Diaz), en lommetyv og Bills elskerinde. Amsterdam bliver også involveret i Boss Tweed semi-kriminelle imperium.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

AmerikanskSpire
Denne artikel om amerikansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film