Gangs of New York

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gangs of New York
Overblik
Genre Dramafilm,
historisk film,
film baseret på bøger,
kriminalfilm Rediger på Wikidata
Instrueret af Martin Scorsese
Manuskript af Jay Cocks
Steven Zaillian
Kenneth Lonergan
Baseret på The Gangs of New York Rediger på Wikidata
Medvirkende Leonardo DiCaprio
Daniel Day-Lewis
Cameron Diaz
Jim Broadbent
John C. Reilly
Liam Neeson
Fotografering Michael Ballhaus Rediger på Wikidata
Klip Thelma Schoonmaker
Scenografi Dante Ferretti Rediger på Wikidata
Musik af Howard Shore
Produceret af Alberto Grimaldi
Harvey Weinstein
Distributør Miramax Films
Udgivelsesdato 20. december 2002
Censur 15 år Tilladt for børn over 15 år
Længde 166 min.
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk Rediger på Wikidata
Budget ca. 97.000.000$
Nomineringer og priser
National Board of Review: Top Ten Films Rediger på Wikidata
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Gangs of New Yorks hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Gangs of New York er en film fra 2002. Den er instrueret af Martin Scorsese efter manuskript af Jay Cocks, Steven Zaillian og Kenneth Lonergan. Handlingen forergår i 1860'ernes New York og er inspireret af Herbert Asburys bog, The Gangs of New York.

Filmen handler om konflikten mellem de indfødte (primært protestanter) og irske indvandrere (primært katolikker). Amsterdam Vallon (spillet af Leonardo DiCaprio) er en ung irskamerikaner, som opnår William 'Bill the Butcher' Cuttings (spillet af Daniel Day-Lewis) tillid. Han er leder af de indfødtes bande. Bill myrdede brutalt Amsterdams far, der var leder af indvandrernes bande. William Cutting er baseret på Bill "The Butcher" Poole, som var leder af banden The Bowery Boys. Han ligger begravet på Green-wood Cemetery, Brooklyn i New York.

Filmen begynder i 1846, men springer hurtigt til de tidlige 1860'ere. Historien følger William Cuttings rolle som leder af The Bowery Boys. Det kulminerer med en konfrontation mellem Amsterdam og Bill.

Plot[redigér | rediger kildetekst]

1846. Manhattan. Five Points kvarteret. En bandekrig mellem de indfødte (The Natives) og de irske indvandrere, der har varet i flere år, er ved at nå sit højdepunkt. De indfødtes leder, William "Bill the Butcher" Cutting, nærer et åbent had til immigranterne. Lederen af dem, "Dead Rabbits", Priest Vallon, har en ung søn, Amsterdam. Bill og Priest mødes i et blodigt slag, som ender med, at Priest bliver stukket ihjel af Bill. Amsterdam tager kniven, løber væk og begraver den. Han bliver fundet og bragt til et børnehjem. 16 år senere forlader Amsterdam børnehjemmet. Da han vender tilbage til Five Points, møder han sin gamle ven, Johnny, der introducerer ham for Bill. Amsterdam møder flere af sin fars tidligere trofaste som "Happy Jack" (Reilly) og McGloin (Gary Lewis), som nu er under Bills kontrol.

Amsterdam møder også Jenny Everdeane (Diaz), lommetyv og Bills elskerinde. Amsterdam bliver også involveret i Boss Tweeds halvkriminelle imperium.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

AmerikanskSpire
Denne artikel om amerikansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film