Garrigue

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Garrigue og MakiKorsika
Den lukkede bestand foran til venstre er maki, mens den åbne og lave bevoksning i dalen er garrigue.

Garrigue (eller Garriga) er en biotop, som findes omkring Middelhavet (og under tilsvarende klimaforhold andre steder i verden). I den østlige del af middelhavsområdet bliver denne biotop kaldt phrygana. I Spanien hedder den tomillares, i Portugal kaldes den mato og i Palæstina hedder den Batha.

Garrigu'en er en buskhedevegetation, der dannes på rå eller meget magre jordtyper, hvor makien er blevet udpint til det yderste gennem afbrænding, græsning og periodevis dyrkning. Samtidig er det karakteristisk, at den årlige nedbør almindeligvis er under 250 mm og ofte koncentreret i vintermånederne. Dette betyder sammen med den kraftige fordampning i sommertiden, at vandbevægelsen i jorden er opadstigende. Derved føres opløste stoffer op nedefra og aflejres ved jordoverfladen. Da kalk er et af disse stoffer, bliver jorden ofte neutral eller basisk. Vegetationen bliver op til 2 m høj og kan være meget varieret, bestående af arter, som tåler de nævnte metoder til udnyttelse af området.

Typiske plantearter[redigér | rediger kildetekst]

De typiske arter i garrigue'en er dværgbuske af slægterne Dafne, Ene, Lavendel, Malurt, Rosmarin, Salvie, Soløjebusk (Cistus) og Timian samt stauder som Arum, Dværg-Iris, Dødslilje, Evighedsblomst, Fuglemælk, Hundetunge, Hør, Perlehyacint, Strandløg, Vortemælk og orkideer (Orchis, Ophrys m.fl.). Desuden findes en række enårige planter, først og fremmest forskellige græsser: Fjergræs, Flitteraks, Harehale og Rævehale f.eks.

Succession[redigér | rediger kildetekst]

Når den specielle, hårdhændede dyrkning ophører, vil garrigue'en udvikle sig til maki, hvorved der er indledt en succession, som i sidste ende (efter flere hundrede år) vil føre frem til de plantesamfund, der var fremherskende ved Middelhavet før landbrugets tid. Det drejer sig om skove, der er domineret af stedsegrønne Ege og forskellige arter af Fyr.

Eksempler på planter fra garrigue'en[redigér | rediger kildetekst]

Nellikelilje

Almindelig Jordbærtræ

Dødslilje

Cneorum tricoccon

Kermes-Eg

Cistus monspeliensis

Euphorbia characias

Musetorn

Sten-Eg

Almindelig Ene

Juniperus oxycedrus

Juniperus phoenicea

Flueblomst

Lonicera etrusca

Spansk Visse

Mastikstræ

Harehale

Rosmarin

Karryplante

Have-Timian

Oliven

Orientalsk Sarsaparil

Limodorum abortivum

Bjerg-Mandstro

Cistus creticus

Rubia peregrina

Kæmpefennikel

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Karl W Butzer: The Nature of Mediterranean Europe: An Ecological History i: Annals of the Association of American Geographers 93 (2), 494–498, 2003.
  • Clément Martin: Garrigues en pays Languedocien, 1987 ISBN 2-86971-042-9
  • Oliver Rackham og Jennifer Moody: The making of the Cretan landscape, 1996 ISBN 0-7190-3647-X
  • Jean-Michel Renault: La garrigue, grandeur nature, 2000 ISBN 2-7191-0422-1

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]