Gat (hovedbeklædning)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gat hovedbeklædning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Gat. (Se også artikler, som begynder med Gat)

En gat (koreansk: 갓) er en traditionel hovedbeklædning fra Korea, som blev båret af mænd sammen med den traditionelle koreanske beklædning hanbok i tiden under Joseon-dynastiet. Den er fremstillet af hestehår omkring en ramme af bambus, og er delvis gennemsigtig når den er udført i sort farve.

De fleste gatte er cylindrisk udformede og med en bred skygge på en ramme af bambus. Det var kun gifte mænd fra middelklassen i det sene 19. århundredes Korea som havde lov at bære en gat, som repræsenterede deres sociale status og beskyttede deres traditionelle frisure kaldet sangtu (koreansk: 상투).

Under Joseon-dynastiet var en sort gat (heungnip; koreansk: 黑笠 og 흑립) kun beregnet til mænd som havde været gennem gwageo, en undersøgelse af kommende tjenestemænd i offentlig tjeneste. Almuefolk havde en variant kaldet paeraengi (koreansk: 패랭이), som var vævet af splittet bambus.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


TøjSpire
Denne artikel om tøj, sko eller lignende er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.