Gat (hovedbeklædning)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Gat hovedbeklædning

En gat (koreansk: 갓) er en traditionel hovedbeklædning fra Korea, som blev båret af mænd sammen med den traditionelle koreanske beklædning hanbok i tiden under Joseon-dynastiet. Den er fremstillet af hestehår omkring en ramme af bambus, og er delvis gennemsigtig når den er udført i sort farve.

De fleste gatte er cylindrisk udformede og med en bred skygge på en ramme af bambus. Det var kun gifte mænd fra middelklassen i det sene 19. århundredes Korea som havde lov at bære en gat, som repræsenterede deres sociale status og beskyttede deres traditionelle frisure kaldet sangtu (koreansk: 상투).

Under Joseon-dynastiet var en sort gat (heungnip; koreansk: 黑笠 og 흑립) kun beregnet til mænd som havde været gennem gwageo, en undersøgelse af kommende tjenestemænd i offentlig tjeneste. Almuefolk havde en variant kaldet paeraengi (koreansk: 패랭이), som var vævet af splittet bambus.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Tøj Stub
Denne artikel om tøj, sko eller lignende er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.