Genskabelse (valgforbund)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Genskabelse (græsk: δημιουργία, ξανά! (skabelse, igen!)) er et græsk valgforbund af nogle små, overvejede liberale midterpartier, der deltager i det græske valg i juni 2012.

Oprettelse[redigér | rediger kildetekst]

Valgforbundet er oprettet den 22. maj 2012. Stifterne er Drasi (Aktions- eller Handlingspartiet) ((græsk: Δράση, Drasi), Genskab Grækenland (græsk: Δημιουργία, Ξανά!, Dimiourgia Xana) og Liberal Alliance (græsk: Φιλελεύθερη Συμμαχία, Fileleftheri Symmakhia).

Ved det græske valg i maj 2012 havde Genskab Grækenland fået 2,15 procent af stemmerne, mens valgforbundet mellem Drasi og Liberal Alliance fik 1,80 procent. I alt fik partierne altså 3,95 procent, hvilket ligger over spærregrænsen på 3 procent.

Andre partier[redigér | rediger kildetekst]

Efter valget den 6. maj 2012 forhandlede partierne med Den demokratiske alliance om et valgforbund med dette parti. Den 21. maj meddelte Den demokratiske alliance imidlertid, at partiet gik i valgforbund med Nyt demokrati.

Efter valgforbundets dannelse den 22. maj har andre partier vist interesse for valgforbundet. Dette gælder bl.a. for borgerbevægelsen "Forenet Grækenland", (der ikke stillede op i maj) og for Den Sociale Sammenslutning (tidligere PASOK- medlemmer, der ikke stillede op i maj),

Valgresultat[redigér | rediger kildetekst]

Ved valget i juni 2012 fik valgforbundet 98.063 stemmer. Dette svarer til 1,59 procent, og valgforbundet er fortsat ikke repræsenteret i parlamentet.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Artiklen bygger helt eller delvist på Græsk Wikipedia.