Geologisk Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Geologisk Museum
Geologisk museum.jpg
Generelle informationer
Type Naturhistorie
Adresse Øster Voldgade 5-7
1350 København K
Grundlagt 1893/2004
Direktør Peter C. Kjærgaard
Eksterne henvisninger
geologi.snm.ku.dk

Geologisk Museum indgår fra 2004 sammen med Zoologisk Museum og Botanisk Have i Statens Naturhistoriske Museum, der igen indgår som et institut på Københavns Universitet. Museet har ansvaret for forvaltningen af de nationale naturhistoriske samlinger og den tilknyttede forskning og formidling.

Geologisk Museum har rødder helt tilbage til 1600-tallets samlinger Museum Wormianum og Det Kongelige Kunstkammer. Som egentligt universitetsmuseum kan Geologisk Museum føres tilbage til 1772, hvor "Universitetets Nye Natural Theater" blev indviet i Kommunitetsbygningen i Nørregade i København. Her forblev museet i 120 år, og i denne periode voksede samlingerne betydeligt, bl.a. ved tilgang af private og kongelige samlinger, herunder værdifulde samlinger fra Christian VIII's 2. Particulaire Mineralcabinet. I 1810 købte Grev Joachim Godske Moltke universitetets zoologiske og mineralogiske samlinger, forenede dem med sin faders betydelige samlinger og skænkede det hele tilbage til universitetet tillige med 200 rigsdaler årligt til museets drift og samlingernes forøgelse. Museets navn blev herefter "Grev Moltkes Universitetet tilhørende Mineralogiske Museum".

I 1893 flyttede museet sammen med Universitetets Kemiske Laboratorium til en nyopført bygning på Øster Voldgade i København. Få år efter kunne de første udstillingssale åbnes for publikum. I 1962 fraflyttede kemikerne bygningen, og geologerne overtog hele Østervold 5-7. Siden da er både Grønlands Geologiske Undersøgelse og det tidligere Geologisk Institut, som begge har deres oprindelse i dette hus, også flyttet, hvorefter Geologisk Museum nu fylder hele bygningskomplekset.

I kraft af sin baggrund er Geologisk Museum centralt placeret i dansk og international geologisk forskning. Museet er under Statens Naturhistoriske Museum en del af Geocenter Danmark.

Udstillinger[redigér | redigér wikikode]

Meteoritten Agpalilik uden for Geologisk Museum i København

Udstillingerne på Geologisk Museum formidler geologiens betydning i alle detaljer, store som små. Fra Universets og Jordens dannelse, over livets opståen og udvikling, og til det økonomiske grundlag for det moderne samfund.

Ved indgangen til Geologisk Museum kan man se meteoritten Agpalilik på 20,1 ton fundet ved Kap York i Grønland.

En vægudsmykning af Per Kirkeby i Geologisk Museums hall blev indviet i 2004.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°41′14.5″N 12°34′37.2″Ø / 55.687361°N 12.577000°Ø / 55.687361; 12.577000