Georgia Institute of Technology

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Georgia Institute of Technology
Grundlagt 13 oktober, 1885
Sted Atlanta, Georgia
Fakulteter 31
Institutter 6
Studerende 20.487[1]
Ansatte 4.875
Budget 7,4 milliarder kr.
Rektor George P. "Bud" Peterson
Motto Progress and Service
Websted www.gatech.edu

Georgia Institute of Technology (bedre kendt Georgia Tech, og GT) er et offentlig amerikansk forskning universitet i Atlanta, Georgia. Georgia Tech blev grundlagt i 1885, som Georgia School of Technology, dette var en del af en større plan om at opbygge en industriel økonomi i det sydlige USA, i tiden efter den amerikanske borgerkrig.[2] I første omgang blev der kun tilbydt en universitetsgrad i maskiningeniør videnskab. Ved 1901, havde pensummet udvidet sig til også at omfatte elektrisk, civil, og kemiingeniør videnskab. Siden da er der kommet uddannelser i bl.a. økonomi og arkitektur. I 1948 skiftede skolen navn for at afspejle dets udvikling fra en erhvervsskole til en større og mere kompetent teknisk institut og forsknings universitet.[3]

I dag er Georgia Institute of Technology organiseret i seks colleges med en stærk vægt på videnskab og teknologi[4], og Georgia Tech er almindeligt anerkendt for sine uddannelser inden for teknik, it, ledelse, og videnskab. GT er konsekvent placeret som en af ​​de 10 bedste offentlige universiteter i USA,[5] og er et de prestigefyldte Public Ivy-universiteter. Universitetet er endvidere medlem af den prestigefyldte universitetssammenslutning Association of American Universities.[6]

Georgia Techs hoved campus udgør en stor del af Downtown Atlanta, omkranset af 10th Street mod nord og af North Avenue mod syd, hvilket placerer den godt i synet af Atlantas skyline. Atletik er en vigtig del af både nuværende og tidligere studerendes liv, og Georgia Techs sportshold (kendt som Yellow Jackets) konkurrerer i den bedste amerikanske kollegiale række. Georgia Techs amerikanske fodboldhold har vundet det nationale mesterskab fire gange, og GT's herre golf hold er et af ​​de bedste hold i hele USA, og blev i 2005 valgt som det bedste kollegiale golf-program i landet af Golf Magazine. I alt dyrker de studerende 15 sportsgrene på højeste kollegiale niveau.

Colleges[redigér | redigér wikikode]

I dag er Georgia Techs bachelor-og kandidatuddannelser inddelt i seks forskellige colleges, hvori College of Engineering er klart det største, med ca. 8.500 studerende[7]:

  • College of Architecture
  • College of Management
  • Ivan Allen College of Liberal Arts
  • College of Computing
  • College of Engineering
  • College of Sciences

Traditioner[redigér | redigér wikikode]

Tech har en række traditioner, hvoraf nogle har eksisterede i årtier. Nogle er velkendte, for eksempel, er den mest bemærkelsesværdige af disse den populære, men sjældne tradition at stjæle T’et fra Tech Tower. Tech Tower, er Georgia Techs historiske administrations bygning, og har bogstaverne TECH hængende på hver af dens fire sider. Selvom der er i nyere tid er kommet flere avancererede sikkerhedsforanstaltninger, er det alligevel lykkes studerende gentagende gange at stjæle T’et. Denne tradition har bredt sig til hele GT campus, hvor T’et mangler på de fleste skilte og plakater.

Et af de ældste traditioner fra Techs tidlige år er The Whistle en damp-fløjte som lyder fem minutter før hel, hver time fra 7:55 til 17:55. En af skolens aviser hedder også The Whistle på grund af fløjtens kulturelle betydning til skolen.

Georgia Tech har en lang og vedvarende rivalisering med University of Georgia (UGA), der er kendt som Clean, Old-Fashioned Hate. Den første kendte fjendtlighed mellem de to institutioner spores tilbage til 1891. The University of Georgia litterære tidsskrift proklamerede UGA’s farver som "guld, sort og Crimson(en slags mørk rød)". Dr. Charles H. Herty, den første UGA fodboldtræner, følte, at farven guld, lignede Georgia Techs gul for meget, og at GT’s gule farve symboliserede fejhed. Tech brugte først guld til deres uniform, som et slag i ansigtet til UGA, i deres første uofficielle fodboldkamp mod Auburn i 1891. Georgia Tech’s farver var herefter guld og hvid. Efter fodboldkampen mod Tech i 1893, fjernede Herty guld som en af UGA’s officielle farver. Rivaliseringen lever i bedste velgående den dag i dag, og i ugen op til Georgia kampen, høres det legendariske ord: THWG, som står for To Hell With Georgia. En af skolens aviser skifter navn til To Hell With Georgia, og overalt på campus er der tradition for at man spørger om hvordan det går med Georgia ( På engelsk: How ’bout them dawgs? ) hvortil man svarer Piss on ’em.

Tidligere studerende[redigér | redigér wikikode]

Mange fornemme personer har engang kaldt Georgia Tech for hjem, den mest kendte er Jimmy Carter[8], den tidligere amerikanske præsident og vinder af Nobels fredspris.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 33°46′33″N 84°23′41″V / 33.7758°N 84.3947°V / 33.7758; -84.3947