Gerhard Richter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gerhard Richter

Gerhard Richter (født 9. februar 1932 i Dresden) er en tysk maler, billedhugger og fotograf.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Gerhard Richter studerede ved Kunstakademiet i Dresden og Kunstakademiet i Düsseldorf. Han har undervist ved flere kunstskoler og var fra 1971 til 1993 professor ved akademiet i Düsseldorf. Richter flyttet fra Düsseldorf til Köln i begyndelsen af 1980'erne. Gerhard Richter har haft flere store udstillinger i både Europa og USA.

Gerhard Richter photo Lothar Wolleh, 1970

Værker[redigér | redigér wikikode]

Richter er kendt for sine "fotomalerier", særlig landskabsbilleder, og sine abstrakte malerier. Hans værker har en spænding mellem den afbilledede virkelighed og aktualiteten i malerier; processen og materialet.

I sine fotomalerier begynder han med et fotografi – enten et han selv har taget eller et han har fundet – som han projicerer på et lærred og tegner efter det. Han benytter så de samme farver som i fotografiet og maler over det. Et af hans kendetegn er en sløret overflade, som giver billedet et fotografisk udtryk og samtidig fungerer som et bevis på malerens handlinger.

Genre[redigér | redigér wikikode]

Sammen med Sigmar Polke og Konrad Lueg arbejdede han inden for genren kapitalistisk realisme[1]· , som i begyndelsen af 1960erne voksede frem i Düsseldorf.

Gerhard Richter blev tildelt Wolfprisen i 1995.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: