Köln

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Köln
Flag Våben
Koeln Flagge.gif DEU Koeln COA.svg
Cologne montage.png
Overblik
Land: Tyskland Tyskland
Borgmester: Henriette Reker (løsgænger)
Delstat: Nordrhein-Westfalen
Admin. region: Köln
Landkreis: Kreisfri by
Grundlagt: 38 AD
Postnr.: 50441-51149
Demografi
Indbyggere: 1.024.373
(31. december 2012)
 - Areal: 2.500 km²
 - Befolkningstæthed: 2.494 pr. km²
Andet
Tidszone: CET/CEST
(UTC+1/UTC+2)
Højde m.o.h.: 37 m
Hjemmeside: www.stadt-koeln.de
Oversigtskort

Koordinater: 50°56′N 6°57′E / 50.933°N 6.950°Ø / 50.933; 6.950 Köln (engelsk/fransk: Cologne) er Tysklands fjerde største by efter Berlin, Hamborg og München og har et indbyggertal på 1.024.373 (2012).[1] Stor-Köln, Regierungsbezirk Köln har cirka 4,4 millioner indbyggere. Byen er beliggende på begge sider af floden Rhinen i delstaten Nordrhein-Westfalen.

I middelalderen var Köln på grund af de formodede relikvier af De hellige tre Konger (jf. de tre kroner i byvåbenet) et vigtigt valfartssted, hvortil der også kom pilgrimme fra Danmark. Byen var i middelalderen en af Europas største og vigtigste byer. Da Köln ved Wienerkongressen i 1814-15 kom under Preussen, begyndte en stærk vækst i handel, finansvæsen og industri. Under nazismen blev byens 15.000 jøder drevet i eksil eller udryddet, og under 2. verdenskrig ødelagde i alt 162 allierede luftangreb, hvoraf tre med mere end 1.000 bombefly på én gang, ødelagde 3/4 dele af Kölns indre by.[2][3]

Köln har gennem de seneste år gennemgået et skifte fra industri- til mediemetropol. Byen er i dag en vigtig handels- og universitetsby med en dominerende rolle indenfor den tyske medieindustri. Universität zu Köln blev grundlagt i 1388 og er et af Europas ældste universiteter, og har i dag over 40.000 studerende. Siden 1960'erne har byen gjort sig internationalt kendt som en betydningsfuld kulturby med en særdeles aktiv kunst- og galleriscene. I byen findes over 30 museer samt over 100 kunstgallerier.

Byen er årligt vært for flere internationale messer, bl.a. kunstmessen Art Cologne, der årligt tiltrækker omkring 60.000 besøgende, møbelmessen imm Cologne og fotomessen Photokina. Ligeledes er byen verdensberømt for parfumen Eau de Cologne og ikke mindst byens chokoladeproduktion.[4] Kölner Dom er byens vigtigste vartegn og tiltrækker katolikker fra hele verden. Köln er også kendt for sit farverige karneval, som afholdes i februar og for Cologne Pride, som er Tysklands største gay-pride. Byen er desuden kendt for at være den mest frisindede by i Tyskland.

Byens største arbejdsplads er Ford of Europe.[5] Flere store radio- og tv-stationer, herunder WDR, RTL og VOX har deres hovedkvarter i byen. Köln har mange bryggerier og er kendt for fremstilling af den overgærede øl Kölsch.

Den internationale lufthavn Köln/Bonn Airport er Tysklands fjerde største med 9,3 millioner passagerer i 2012. Hovedbanegården Köln Hauptbahnhof har dagligt 280.000 passagerer. Omkring 20 procent af befolkningen har indvandrerbaggrund, og de største befolkningsgrupper er oprindelig fra Tyrkiet (61.056) og Italien (17.898).[6]

Köln er hjemsted for fodboldklubben 1. FC Köln, der spiller i Bundesligaen og spiller deres hjemmekampe på RheinEnergieStadion.

Geografi og klima[redigér | redigér wikikode]

Köln ligger på begge sider af floden Rhinen og har et areal på 405,15 km² (den vestre Rhinside 230,25 km², den østre 174,87 km²). Byen ligger mellem de to højplateauer Eifel i vest og Bergisches Land i øst og er dermed beskyttet mod vestenvinden, hvilket gør klimaet mildt. Den årlige gennemsnitstemperatur ligger på 11,9 °C, hvilket gør Köln til Tysklands varmeste by.

Seværdigheder og historie[redigér | redigér wikikode]

Panoramabillede af den gamle by i skumringen

Kölnerdomen[redigér | redigér wikikode]

Kölner Dom med Museum Ludwig, museum for moderne kunst
Alter Markt
Altstadt panorama
Groß S:t Martin
Rådhuset i renæssancestil, bygget i 1569
Eigelsteintorburg den nordlige byport

Byens mest markante bygningsværk, den 157 meter høje Kölner Dom, er Tysklands mest besøgte turistattraktion

Historie[redigér | redigér wikikode]

Köln blev grundlagt som en romerlejr og blev på det tidspunkt kaldt colonia Claudia Ara Agrippinensis, hvor colonia er ophavet til dagens bynavn, Köln, og betød, at byen ved sin grundlæggelse fik status af romersk by, dvs at indbyggerne fra starten af havde fulde romerske borgerrettigheder. Det var et stort og sjældent privilegium, som man ellers måtte tjene tyve år i romerske hjælpetropper for at opnå, men kan skyldes begyndende vanskeligheder med at fremskaffe rekrutter til de romerske legioner, hvor romersk borgerskab var et krav. Claudia viser til, at det var kejser Claudius, der oprettede byens statutter i år 50. Ara, der betyder "alter", forekom sjældent i et bynavn, og viste til alteret oprettet til ære for den afdøde kejser Augustus og Rom. Köln var dermed provinsens centrum for at udvise loyalitet mod Romerriget. Et tilsvarende alter, ara Romae et Augusti, fandtes også i Lyon, hvor tre galliske provinser satte hinanden stævne for at hylde kejsermagten og ellers diskutere fælles sager. Agrippinensis betød, at Claudius opkaldte byen efter sin kone og niece, Agrippina den Yngre (Neros mor), der var født i området under et af de felttog, hendes far Germanicus blev opkaldt efter. Allerede i antikken var Köln en storby på 98 hektar med mindst 25.000 indbyggere. Over tre km af den antikke bymur kan stadigvæk ses. [7] Man kan stige ned i antikkens underjordiske kloakanlæg, og besøge muséet med de mange genstande fra romertiden. [8]

Under 2. verdenskrig blev 70% af den indre by ødelagt. På trods af ødelæggelsen er Kölns rige historie fra romertid over middelalder tydelig at se i dagens bybillede; i den indre by findes 12 romanske kirker, hvilket er flere end i nogen anden europæisk by.

Seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

Rådhuset fra 1569 er bygget i renæssance-stil og ligger i byens gamle jødiske kvarter. I skyggen af domkirken ligger Römisch-Germanisches Museum, hvis samling vidner om Kölns rolle som vigtig handelsby i Det romerske rige.

Kunst og kultur[redigér | redigér wikikode]

Köln er kulturmetropol med mange anerkendte kunstmuseer, over 100 kunstgallerier og en mangefacetteret musikscene. Museum Ludwig er et af de vigtigste museer i Köln. Museet har en stor kunstsamling som hovedsagligt består af Pop art, abstrakt kunst og surrealisme. Museet har en af Europas største Picassosamlinger.

Museer[redigér | redigér wikikode]

Musikscene[redigér | redigér wikikode]

Minimal elektronisk musik produceret i Köln – 'Sound of Cologne'- er en genre indenfor Electronica-scenen. Byens musikindustri og elektroscene arrangerer den elektroniske musikfestival c/o pop. Mange elektroniske musikspillesteder ligger i bohème-bydelen Belgisches Viertel.

Köln er Tysklands "bar-tætteste" by og er karnevalenes højborg. Gay-Pride-festivalen i juli er Tysklands største.

Operaen (1954-1957)

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Kölns universitet, Universität zu Köln, blev grundlagt 1388 og har 45 000 studerende. Universitet er et af Europas ældste. Den nyeste uddannelsesinstitution er Tysklands første mediehøjskole Kunsthochschule für audiovisuelle Medien / Academy for Media Arts.

At 10 procent af Kölns befolkning er studerende sætter sit præg på byen. Især i området omkring universitetet, også kaldt latinerkvarteret Kwartier Lateng, der har sit centrum langs med Zülpicher Strasse.

Erhvervsliv[redigér | redigér wikikode]

De vigtigste brancher er: medier, forskning, IT, forsikrings- og bankvæsen samt turisme. Ca 2,5 millioner turister overnattede i 2005 i Köln.

Köln har i de seneste årtier gennemgået et strukturændring fra industri til at være Tysklands mest udprægede medieby. Det største firma indefor fremstillingsindustrien er Fordfabrikkerne (Ford-Werke). Fords europæiske hovedkontor, samt luftfartselskabet Lufthansa, ligger i Köln.

Audiovisuelle medier[redigér | redigér wikikode]

Medie- og kommunikationsbranchen udgør 10% af Kölns erhvervsliv med over 50.000 ansatte. Flere statslige og kommercielle tv-kanaler har hovedkontor i Köln, blandt andre RTL, WDR, VOX og nyhedskanalen N24. En stor del af Tysklands medie-, TV- og filmproduktionsselskaber har kontorer i Köln.

Sport[redigér | redigér wikikode]

Byens arena hedder RheinEnergieStadion med plads til 51 000 tilskuere. Köln var en af værtsbyerne for VM i fodbold 2006.

Personligheder[redigér | redigér wikikode]

Andet[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Bevölkerungszahlen auf Basis des Zensus vom 9. Mai 2011, www.it.nrw.de
  2. ^ Tourtellot, Arthur B. et al. Life's Picture History of World War II, p. 237. Time Incorporated, New York, 1950.
  3. ^ Kirsten Serup-Bilfeld, Zwischen Dom und Davidstern. Jüdisches Leben in Köln von den Anfängen bis heute. Köln 2001, page 193
  4. ^ La Kölsche Vita: Besøg Tysklands storby-spradebasse, Politiken, 20. september 2013
  5. ^ "Über Ford – Standorte". Ford Germany. Hentet 20. juni 2009.  (Tysk)
  6. ^ Statistisches Jahrbuch Köln 2011. Amt für Stadtentwicklung und Statistik. Hentet 2014-07-13. 
  7. ^ Peter Ørsted: Romerne – dagligliv i det romerske imperium (s. 27-8), forlaget Gyldendal, København 1991, ISBN 87-01-72010-4
  8. ^ Römisch-Germanisches Museum Köln – Sammlung

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: