Gjern Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gjern Kirke
Gjern01.JPG
Gjern Kirke
Generelt
Opført romansk tid
Geografi
Adresse Østergade 6A, 8883 Gjern
Sogn Gjern Sogn
Pastorat Gjern-Skannerup Pastorat
Provsti Silkeborg Provsti
Stift Århus Stift
Kommune Silkeborg Kommune
Kommune (1970) Gjern Kommune
Eksterne henvisninger
www.gjernsogn.dk

Gjern kirke ligger i Østjylland i det tidligere Gjern Herred, Skanderborg Amt, nu i Silkeborg Kommune, Region Midtjylland

Kor og skib er opført i romansk tid af rå kamp med tilhuggede hjørnekvadre over skråkantsokkel. Tre portaler er bevaret med søjlepar, rundbuestik og korsmærkede tympanoner, skibets syd og nordportal er tilmurede, korets nordportal er stadig i brug. I skibets murværk mod nord ses tre højtsiddende romanske vinduer, som er blændet i lysningen, tilsvarende ses et romansk vindue i korets nordmur. Tårnet blev opført i 1861, da kirken blev hårdhændet restaureret. Det nuværende apsis i røde mursten blev opført omkring 1900 over fundamenterne af et oprindeligt romansk apsis.

I sengotisk tid fik kor og skib indbygget krydshvælv. Den romanske korbue er omsat men har bevaret vangerne med skråkantsokkel og kragbånd. Altertavlen er en tosøjlet højrenæssancetavle, der blev nystafferet i 1913. Prædikestolen er et arbejde fra højrenæssancen. I stoleværket ses dele fra 1655 med initialer.

Døbefont

Den romanske granitfont har på kummen ringkæde under mundingsranden og derunder arkader, den svarer til fontene i Tvilum og Vejerslev.

Kirkens indre

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]Koordinater: 56°13′48″N 9°44′25″Ø / 56.23000°N 9.74028°Ø / 56.23000; 9.74028