Gjern Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gjern Kirke
Generelt
Opført romansk tid
Geografi
Adresse Østergade 6A, 8883 Gjern
Sogn Gjern Sogn
Pastorat Gjern-Skannerup Pastorat
Provsti Silkeborg Provsti
Stift Århus Stift
Kommune Silkeborg Kommune
Kommune (1970) Gjern Kommune
Eksterne henvisninger
www.gjernsogn.dk
Oversigtskort

Gjern kirke ligger i Østjylland i det tidligere Gjern Herred, Skanderborg Amt, nu i Silkeborg Kommune, Region Midtjylland

Kor og skib er opført i romansk tid af rå kamp med tilhuggede hjørnekvadre over skråkantsokkel. Tre portaler er bevaret med søjlepar, rundbuestik og korsmærkede tympanoner, skibets syd og nordportal er tilmurede, korets nordportal er stadig i brug. I skibets murværk mod nord ses tre højtsiddende romanske vinduer, som er blændet i lysningen, tilsvarende ses et romansk vindue i korets nordmur. Tårnet blev opført i 1861, da kirken blev hårdhændet restaureret. Det nuværende apsis i røde mursten blev opført omkring 1900 over fundamenterne af et oprindeligt romansk apsis.

I sengotisk tid fik kor og skib indbygget krydshvælv. Den romanske korbue er omsat men har bevaret vangerne med skråkantsokkel og kragbånd. Altertavlen er en tosøjlet højrenæssancetavle, der blev nystafferet i 1913. Prædikestolen er et arbejde fra højrenæssancen. I stoleværket ses dele fra 1655 med initialer.

Døbefont

Den romanske granitfont har på kummen ringkæde under mundingsranden og derunder arkader, den svarer til fontene i Tvilum og Vejerslev.

Kirkens indre

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]