Gorlice

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gorlice
Gorlice Rediger på Wikidata
Gorlices byvåben Gorlices byflag

Øverst: Luftfoto af Gorlice; 2. række tv.: Gorlice Rådhus og Rådhusplads; 2.række th.: Et monument over det første sæt af petroleumslamper; nederst til venstre: Sztuki Dwor Karwacjanow Gallery i Wroblewskiege; nederst til højre: Tre Maja Gade
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo małopolskie Lillepolen
Grundlagt 1354 Rediger på Wikidata
Postnr. 38-300 and 38-320 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 26.405 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 23,6 km²
 - Befolknings­tæthed 1.121 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.gorlice.pl
Oversigtskort

Gorlice (udtale: [ɡɔrˈlʲit͡sɛ] ukrainsk: Горлиці, Horlytsi) er en by og en kommune i det sydøstlige Polen. Den ligger i voivodskabet Lillepolen (Województwo małopolskie) og har 26.405(2021)[1] indbyggere, og et areal på 23,56 km². Den er administrationsby i powiat Gorlice.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Gorlice ligger sydøst for Kraków og syd for Tarnów mellem Jasło og Nowy Sącz mellem Ropa- og Sękówka-floddalene, omgivet af adskillige bjergkæder i Karpaterne, i den del massivet der kaldes Beskidy Środkowe (Nedre Beskider). Det er beliggende i hjertet af landskabet Doły Jasielsko Sanockie, med en gennemsnitshøjde på 380 moh. selvom der er nogle større bakker inden for byens område.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Gorlice blev grundlagt under Kasimir den Stores regeringstid i 1354. I det år fik Stolnik i Sandomierz, Derslaw Karwacjan, kongelig tilladelse til at grundlægge en by i et tæt skovområde i Karpaternes forbjerge. Byens eksistens er nævnt i kilder fra 1388, 1404 og 1417. I det 15. århundrede forblev Gorlice privat ejendom tilhørende familien Karwacjan.[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 4. oktober 2022 (fra Wikidata).
  2. ^ UM Gorlice (2018), Historia Miasta, Urząd Miejski w Gorlicach (Gorlice City Council), arkiveret fra originalen 8. april 2019, hentet 20. januar 2024, Początki Gorlic wiążą się z osobą stolnika sandomierskiego Dersława I Karwacjana, pochodzącego z rodu krakowskich bankierów i kupców. On to, w uznaniu zasług w 1354 roku otrzymuje od króla Kazimierza Wielkiego przywilej utworzenia miasta u zbiegu Ropy i Sękówki. Początkowo Gorlice rządzą się prawem polskim, początkiem XV wieku przeniesione zostają na prawo magdeburskie.
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi