Gottlob Berger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Gottlob Berger i uniform i 1944

Gottlob Berger (16. juli 189625. januar 1975) var SS-Obergruppenführer, NSDAP-medlem fra 1923-1945 og general i Waffen-SS.

Han var uddannet skolelærer og deltog i 1. verdenskrig, hvor han blevet såret tre gange og senere overført til stabsarbejde på vestfronten.

Efter krigen genoptog han sit lærerarbejde, men kunne ikke tilpasse sig det civile liv og søgte optagelse i et af de mange ”frikorps”. Det førte til optagelse i NSDAP i 1923.

I 1930 indtrådte han i SA og blev hurtigt forfremmet. I skuffelsen over Ernst Röhms kupplaner mod Hitler forlod Berger SA i 1935 og overgik til SS med rang af Oberführer. Grundet sit organisationstalent overgik han i 1938 til SS-Hauptamt og begyndte at arbejde med organisation og struktur inden for SS.

Med begyndelsen af 2. verdenskrig og besættelsen af de nord- og vesteuropæiske lande så Gottlob Berger en mulighed for at udvide SS-organisationen til de ”germanske” lande og involverede sig i rekruttering af frivillige til SS, Waffen-SS og senere ”Germanske”-SS.

Dette kom for Danmarks vedkommende til at omfatte Frikorps Danmark og Schalburgkorpset.

Gottlob Berger blev ved med at holde denne post til krigen sluttede, men påtog sig løbende yderligere opgaver som bevæbningen af Postschütz og etablering af paramilitære militser i Polen.

I 1945 bliver Gottlob Berger taget til fange af amerikanerne og i 1949 idømt 25 års fængsel for krigsforbrydelser. Efter en strafnedsættelse til 10 år blev han frigivet i 1955.

Han var ansat ved en gardinfabrik til pensionering i 1964 .

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]