Spring til indhold

Oberführer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Oberführer-insignie

Oberführer var en paramilitær grad i Schutzstaffel (SS) og Sturmabteilung (SA). Indehavere af graden var normalt kommandant for en gruppe paramilitære enheder indenfor et bestemt geografisk område.

Graden blev indført i SA i 1921, først som en titel, men fra 1925 også som grad. I SS blev den indført i 1925 og givet til kommandanten for et SS-Gau. I 1930 blev SS reorganiseret i grupper og brigader, og den højere grad Brigadeführer blev indført.

Inden 1932 var Oberführer blevet den første generalstabsgrad i både SS og SA. Insignierne var to egeløv. I 1938 blev gradens plads i SS-systemet ændret, da SS-Verfügungstruppe, senere Waffen-SS, opstod. Den blev senere sidestillet med graden Oberst i Wehrmacht.

Blandt kendte personer, som havde denne grad, var Julian Scherner, SS- og politichef i Warszawa, og Emil Maurice, Hitlers chauffør og en af grundlæggerne af SA. Ligeledes havde den østrigske Humbert Achamer-Pifrader graden. Han var kendt for bl.a. at være den Gestapo/SS-officer, der forsøgte at arrestere oberst Claus Graf von Stauffenberg i Bendlerblock den 20. juli 1944, men han blev selv anholdt af nogle officerer, der deltog i attentatet.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
MilitærSpire
Denne artikel om militær er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.