Grønholt (Slesvig)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Grønholt
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Grønholt. (Se også artikler, som begynder med Grønholt)

Grønholt (dansk) eller Grünholt (tysk) (også Adliges Gut Grünholz, nu Herzoglische Verwaltung Grünholz, Hertugelige Administration Grønholt) er en herregård i i det nordlige Tyskland, beliggende i Damp i landskabet Svans, Sydslesvig i det historiske hertugdømme Slesvig.

Godset kendes siden 1438 og har været i forskellige familiers eje. Den nuværende hovedbygning i røde mursten er opført 1749 for Ida Lucie von Thienen i senbarok/rokokostil og tilskrives arkitekten Johann Gottfried Rosenberg. Facaden er inddelt i murede pilastre og har rokokoornamentik i sandsten, bl.a. et alliancevåben for slægterne von Thienen/von Brockdorff i trekantsgavlen. Bygningen krones af et stort valmtag. I det indre er der panellerede interiører i rokokostil. En storbrand i 1888 ødelagde driftsbygningerne, der er opført i en historicistisk stil efterfølgende.

Siden 1855 har herregården været i hertugslægten Glücksborgs eje og har siden fraflytningen fra Lyksborg Slot været hertugens residens. Den nuværende beboer, prins Christoph af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg, er således titulær hertug af Slesvig og Holsten og beslægtet med Dronning Margrethe.

Ejerliste (ikke komplet)[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 54°34′36.91″N 9°57′1.4″Ø / 54.5769194°N 9.950389°Ø / 54.5769194; 9.950389