Carl af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Carl af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg
Hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg
Regerede 1831-78
Regent Carl
Ægtefælle Vilhelmine Marie
Børn Ingen
Far Vilhelm af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg
Mor Louise Caroline
Født 1813
Død 1878
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1838

Carl, hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg (30. september 1813Gottorp Slot24. oktober 1878Glücksborg Slot) var søn af hertug Vilhelm af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg og Louise Karoline af Hessen-Kassel og ældste bror til Christian 9. af Danmark.

1831 udnævnte Frederik VI ham til stabskaptajn i det oldenborgske Infanteriregiment, og næppe 3 uger efter, 17. februar, tilfaldt hertugtitlen ham ved faderens død. 19. maj 1838 ægtede han i København sin kusine, Frederik VIs yngste datter, prinsesse Vilhelmine Marie (f. 18. januar 1808), efter at hun 4. september 1837 var blevet skilt fra sin første ægtefælle, prins Frederik Carl Christian (den senere kong Frederik VII); 2 dage i forvejen var hertugen blevet Elefantridder. Kongen gav det nyformælede par slottet i Kiel til residens. 1839 udnævntes hertugen til chef for det lauenborgske Jægerkorps. Af misfornøjelse med Christian VIIIs åbne brev om arvefølgen af 8. juli 1846 søgte og erholdt hertugen sin afsked fra Hæren. 8 dage efter sin tronbestigelse gav Frederik VII ham generalmajors karakter. Da oprøret kort efter udbrød, blev hertugen og hertuginden boende i Kiel, men tog i efteråret 1848 midlertidigt ophold i Dresden og vendte først 1852 tilbage til Danmark. Om sommeren boede de på Louisenlund ved Slesvig, om vinteren på Kiel Slot. Under krigen 1864 forlod han atter landet og kom først året efter tilbage til Louisenlund, men boede fra den tid ikke mere i Kiel. 1871 tog hertugen og hertuginden vinterophold på Glücksborg Slot, hvilket den glücksborgske familie i 1854 havde afstået til Frederik VII, men som efter lange forhandlinger i 1870 var blevet tilbageleveret til hertugen af den preussiske regering. Her døde hertugen barnløs 24. oktober 1878. Han blev efterfulgt som hertug af sin bror Frederik.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Foregående:
Vilhelm af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg
Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg
18311878
Efterfølgende:
Frederik af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.