Grønlænderrul

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Et Grønlænderrul

Grønlænderrul er en betegnelse for en redning, der bruges når en kajak vælter. Der findes en række forskellige rul, som oprindeligt har været brugt i forskellige nødsituationer. Bl.a. Norsaq rul, hvor norsaqen eller kastetræt, som blev brugt til at kaste harpunen med blev brug som hjælpemiddel i rullet, hvis man væltede efter et harpunkast og ikke havde åren i hånden. Eller et albuekrog rul, hvor åren holdes i den ene hånd og fastholdes med albuebøjningen i rullet. Dette rul skal bl.a have det formål at kunne rulle op hvis man vælter med sin dyrebare kniv i hånden og ikke kan slippe den.

Oprindeligt var rullet en overlevelsesredning, da man ellers må forlade en væltet kajak for at redde sig, og i arktiske farvande langt fra en lejr kan dette være fatalt.

I dag dyrkes rullet stadig som en god redningsøvelse og som sport. Der afholdes bl.a. DM i havkajakteknik og rul, hvor der kan konkurreres i 30-35 forskellige grønlandske rul, det sidste er et såkaldt hvalrostræk, hvor en flok mennesker trækker i en line der går under kajakken, for at simulere trækket fra en harpuneret hvalros, og så skal roeren yde modstand og holde sig oppe.

Rulletræning, første dags instruktion

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: