Hvalros

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hvalros
Atlantisk hvalros
Atlantisk hvalros
Bevaringsstatus
Status none DD.svg
Utilstrækkelige data (IUCN 3.1)[1]
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eukaryota
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Carnivora (Rovdyr)
Underorden Pinnipedia (Sæler)
Familie Odobenidae (Hvalrosser)
Slægt Odobenus
Art O. rosmarus
Videnskabeligt artsnavn
Odobenus rosmarus
Linnaeus 1758
Kort
Hvalrossens udbredelse
Hvalrossens udbredelse
Underarter
  • O. rosmarus divergens (Stillehavshvalros)
  • O. rosmarus laptevi (Laptevhvalros)
  • O. rosmarus rosmarus (Atlantisk hvalros)
Hjælp til læsning af taksobokse

Hvalrossen (Odobenus rosmarus) er et havpattedyr, der findes i hele det arktiske område. Den tilhører underfamilien sæler (Pinnipedia) under pattedyrordenen rovdyr (Carnivora). Hvalros er den eneste nulevende art i familien Odobenidae (hvalrosser).

I Grønland ses hvalrossen både langs øst- og vestkysten. Hvalrossen er et stort og kluntet dyr med kompakt bygning, og den kan blive mellem 2,5-3,5 meter i længden. Voksne dyr vejer 700-1500 kg. Hvalrossen er let at genkende på dens to store stødtænder. Hovedføden består af muslinger, som hvalrossen suger ud af deres skaller. Hunnen bliver kønsmoden omkring 8-årsalderen, og hannen i 10-årsalderen. Hvalrossen kan blive mindst 40 år gammel. Parring foregår i vandet.

Stillehavshvalros (Odobenus rosmarus divergens) på isen i Beringshavet
Stillehavshvalrosser (Odobenus rosmarus divergens) på isflager i Beringshavet

Der findes tre underarter af hvalrossen:

  • Odobenus rosmarus divergens (Stillehavshvalros)
  • Odobenus rosmarus laptevi (Laptevhvalros)
  • Odobenus rosmarus rosmarus (Atlantisk hvalros)

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Hvalrossen kendetegnes af sin enorme krop og usædvanlig lange stødtænder. De kan blive op mod 40 år gamle. Hanner kan veje mere end 1.200 kg, mens hunnerne kan veje mere end 850 kg. Stillehavshvalrossen er større end den atlantiske hvalros, mens laptevhvalrossen er en mellemting. Huden er tyk og spæklaget kan blive op mod 15 cm tykt. Huden er almindeligvis enten brun eller gulbrun i farven og har spredt hårvækst.

De store stødtænder giver hvalrossen et formidabelt våben. Det er kendt at hvalrosser kan knuse is på op mod 20 cm tykkelse med disse stødtænder, som også benyttes i slåskampe og til at holde sig fast i isen når de sover. De er også et egnet redskab til at rode på bunden med og til at komme op på iskanten fra vandet. Hvalrosser svømmer med en gennemsnitsfart på ca. 7 km/t, men kan komme op i en topfart på hele 35 km/t.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Lowry, L., Kovacs, K. & Burkanov, V. (IUCN SSC Pinniped Specialist Group) (2008). Odobenus rosmarus. 2008 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2008. Hentet den 22 March 2009. Database entry includes a brief justification of why this species is of data deficient

Se også[redigér | redigér wikikode]