Grønningen (kunstnersammenslutning)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Grønningen. (Se også artikler, som begynder med Grønningen)
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Grønningen eller Kunstnersammenslutningen GRØNNINGEN blev grundlagt i 1915 af udbrydere fra kunstnersammenslutningen Den Frie. GRØNNINGEN fremstod fra starten som et nye fristed for radikal og eksperimenterende kunst.

Den første udstilling blev afholdt i den såkaldte Indianerhytte ved Østerport i København (på gaden Grønningen, deraf navnet). Senere flyttede udstillingerne rundt, indtil de fandt deres foreløbige plads på Charlottenborg, hvor sammenslutningen afholdt den årlige udstilling frem til 2007, hvor udstillingen flyttede til Bornholms Kunstmuseum. Daværende kulturminister Brian Mikkelsen brød alle aftaler og udnævnte bygningen til at være en kunsthal stik mod et af ham selv nedsat udvalgs konklusion. Derefter kunne kunstnersammenslutningerne ikke længere udstille på Charlottenborg, med mindre de lod sig kuratere. 2010 og 2012 udstillede Grønningen igen i København, nu på Kulturkajen Docken i Nordhavn. Da Grønningen fyldte i 2015 100 år, skete det med en velbesøgt dobbeltudstilling i Den Frie Udstilling og i MuseumsbygningenKastelsvej 18.

Grønningen er en af de største danske kunstnersammenslutninger med 54 medlemmer valgt blandt førende kunstnere. De årlige udstillinger er populære hos kunstinteresserede, og normalt suppleres udstillingerne af attraktive udenlandske gæsteudstillere. I 2015 var gæsteudstillerne: Kristofer Hultenberg, Tina Maria Nielsen, Kirstine Roepstorff, Karin Lorentzen, Troels Wörsel og Mette Winckelmann.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]