Den Frie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Den Frie Udstilling)
Spring til navigation Spring til søgning
Den Frie
Den frie udstilling 2005-01.jpg
Den Frie Udstillingsbygning. 2005
Generelle informationer
Type Kunst
Adresse Oslo Plads 1, 2100 København Ø
Grundlagt 1891
Direktør Dina Vester Feilberg
Eksterne henvisninger
Denfrie.dk

Den Frie (tidligere Den frie Udstilling) er en kunstnersammenslutning, der blev stiftet i 1891 af danske billedkunstnere i protest mod adgangskravene til det etablerede Charlottenborg.

Det gør udstillingen til Danmarks ældste sammenslutning af kunstnere. Forbilledet var den franske Salon des Refusés.

Maleren Johan Rohde var initiativtager og blandt stifterne var J.F. Willumsen, Anne Marie Carl Nielsen, Vilhelm Hammershøi, ægteparret Harald og Agnes Slott-Møller, Christian Mourier-Petersen og Malte Engelsted. På den første udstilling deltog også kendte navne som P.S. Krøyer, Julius Paulsen og Kristian Zahrtmann.

Bygningen[redigér | rediger kildetekst]

Kunsthandler Kleis' lokalerVesterbrogade 58 var det første udstillingslokale. To år senere lejede Den frie en grund på Rådhuspladsen ved Vesterport Passage og arkitekt Thorvald Bindesbøll påtog sig opgaven at bygge huset. Ved den næste udstilling i det nye hus undlod Willumsen at udstille på grund af skældud fra pressen, og hans afløsere blev ingen mindre end Paul Gauguin og Vincent van Gogh.

Men Københavns Rådhus skulle bygges, og Den Frie fandt nye lokaler i Aborreparken (der hvor Vesterport ligger i dag). Arkitekt denne gang var Willumsen, som røg uklar med stadsarkitekten, og den nye bygning i sten blev til en bygning i træ indviet i 1898. Her udstillede en anden stor udenlandsk malergæst, Edvard Munch.

Nu deltog også billedhuggere i Den Frie, hvilket øgede behovet for mere plads. Willumsen byggede en ottekantet pavillon-tilbygning i 1905, og to år senere tilføjedes en bygning af arkitekt Peder Vilhelm Jensen Klint. I 1913 blev lejemålet endnu engang opsagt, da banegraven skulle anlægges, og nu genopførtes bygningerne ved Østerport Station. Endelig kom I 1954 en tilbygning tegnet af arkitekt Tyge Hvass.

I 1986 blev bygningen fredet, og i 2002 skete en nænsom restaurering, bl.a. fik pegasusrelieffet over hovedindgangen opforgyldt det gamle egetræ.

Medlemmer[redigér | rediger kildetekst]

I 2009 deltog

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 55°41′29″N 12°35′13.5″Ø / 55.69139°N 12.587083°Ø / 55.69139; 12.587083