Den Frie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Den Frie
Den frie udstilling 2005-01.jpg
Den Frie Udstillingsbygning. 2005
Generelle informationer
Navn Den Frie
Type Kunst
Adresse Oslo Plads 1, 2100 København Ø
Grundlagt 1891
Direktør Kirse Junge-Stevnsborg
Links
Hjemmeside Denfrie.dk
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Den Frie (tidligere Den frie Udstilling) er en kunstnersammenslutning, der blev stiftet i 1891 af danske billedkunstnere i protest mod adgangskravene til det etablerede Charlottenborg.

Det gør udstillingen til Danmarks ældste sammenslutning af kunstnere. Forbilledet var den franske Salon des Refusés.

Maleren Johan Rohde var initiativtager og blandt stifterne kan nævnes: J.F. Willumsen, Anne Marie Carl Nielsen, Vilhelm Hammershøi, ægteparret Harald og Agnes Slott-Møller, Christian Mourier-Petersen og Malte Engelsted. På den første udstilling deltog også kendte navne som P.S. Krøyer, Julius Paulsen og Kristian Zahrtmann.

Bygningen[redigér | redigér wikikode]

Kunsthandler Kleis' lokalerVesterbrogade 58 var det første udstillingslokale. To år senere lejede Den Frie en grund på Rådhuspladsen ved Vesterport Passage og arkitekt Thorvald Bindesbøll påtog sig opgaven at bygge huset. Ved den næste udstilling i det nye hus undlod Willumsen at udstille på grund af skældud fra pressen, og hans afløsere blev ingen mindre end Paul Gauguin og Vincent van Gogh.

Men Københavns Rådhus skulle bygges, og Den Frie bliver nødt til at finde nye lokaler i Aborreparken (der hvor Vesterport ligger i dag). Arkitekt denne gang var Willumsen, som røg uklar med stadsarkitekten, og den nye bygning i sten blev til en bygning i træ med indvielse i 1898. Her var endnu en stor udenlandsk maler gæst, nemlig Edvard Munch.

Nu deltog også billedhuggere i Den Frie, hvilket øgede behovet for mere plads. Willumsen byggede en ottekantet pavillon-tilbygning i 1905, og to år senere tilføjedes endnu en bygning – denne gang af arkitekt Peder Vilhelm Jensen Klint. I 1913 blev lejemålet endnu engang opsagt, da banegraven skulle anlægges, og nu genopførtes bygningerne ved den nuværende placering ved Østerport Station. Endelig lavedes i 1954 en tilbygning tegnet af arkitekt Tyge Hvass, hvorefter der ikke er sket yderligere ændringer.

I 1986 blev bygningen fredet, og senest i 2002 skete en nænsom restaurering, bl.a. fik Pegasusrelieffet på forsiden af bygningen en ny forgyldning oven på det gamle egetræ.

Medlemmer[redigér | redigér wikikode]

Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
2009??
Clockimportant.svg

I 2009 vil følgende kunstnere deltage i udstillingen:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°41′29″N 12°35′13.5″E / 55.69139°N 12.587083°Ø / 55.69139; 12.587083