Graeme Brown

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Graeme Brown
Graeme Brown, Cyclist, jjron, 2.01.10.jpg
Graeme Brown
Personlig information
Fulde navn Graeme Allen Brown
Født 9. april 1979 (41 år)
Darwin Rediger på Wikidata
Land Australien Australien
Højde 180 cm
Holdinformation
Nuværende hold Rabobank
Disciplin Landevejscykling, BMX og banecykling
Rolle Rytter
Ryttertype Sprinter
Amatørhold
År
1996-2001
Hold
St. George Cycling Club
Professionelle hold
År
2002-2005
2006-
Hold
Ceramica Panaria-Navigare
Rabobank
Store sejre
Commonwealth Games, scratch og holdforfølgelsesløb (2002)
Tour de Langkawi, 9 etaper og 2 pointtrøjer (2002, 2003 og 2005)
Sommer-OL i Athen, parløb og holdforfølgelsesløb (2004)
Deutschland Tour, 2 etaper (2006)
Del af Portal:Cykling
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Graeme Allen Brown (født 9. april 1979 i Darwin, Northern Territory, Australien) er en australsk cykelrytter, der startede karrieren i 1995 i amatør-cykelklubben St. George. Han bor i Menai, en forstad til Sydney.

Han har gennem sin karriere etableret sig som en supersprinter på linje med prominente cykelryttere som Tom Boonen, Robbie McEwen og Erik Zabel. Han har desuden modtaget en ordensmedalje, Medal of the Order of Australia, for "tjeneste værdig til særlig anerkendelse".

Karriere[redigér | redigér wikikode]

En tidlig start[redigér | redigér wikikode]

For Graeme Brown begyndte "karrieren" meget tidligt. Allerede før han blev tre år gammel, kastede han sig jævnligt op på naboens cykel og kørte derudaf.

Af denne grund, købte hans forældre ham en cykel. Denne cykel havde naturligvis støttehjul, som hans straks beordrede afmonteret. Browns første styrt var da han var 3 år gammel og faldt på sin mors cykel og brækkede benet, hvilket påkrævede et hospitalsophold på ti dage.

BMX-cykling med brormand[redigér | redigér wikikode]

Det var også, mens han var 3, at han kastede sig ud i at køre BMX. Graemes storebror, Raymond, kørte, så de begyndte at køre sammen. Efter familien var blevet overflyttet til Tasmanien, begyndte han at deltage i mesterskaber, hvoraf han sejrede i 7.

Efter dette flyttede de til Sydney, hvor han blev ved med at køre BMX. Graeme Brown deltog i 12 nationale titelløb i træk og tre internationale løb; i det sidste i 1990 (i en alder af 11) blev han nr. 2 i hele verden.

En smagsprøve på banen og landevejen[redigér | redigér wikikode]

Mens Graeme og familien opholdt sig i Tasmanien, prøvede han for første gang at snuse til banecykling. Der var et sted, hvor man kunne leje en banecykel, men eftersom banesæsonen var nær enden, fik han ikke cyklet meget.

Men så kom landevejssæsonen, og Graeme Browns far købte ham en 7-gears Shimano-cykel. Selvom han var relativt ny i sporten, vandt han sit første landevejsløb. Derefter prøvede Graeme at kørte længere løb, men måtte opgive på grund af et fysisk problem. Hans krop kunne på daværende tidspunkt ikke holde til at sidde foroverbøjet i så lang tid, så lægen anbefalede ham at gå tilbage til BMX, indtil hans krop var modnet; hvilket han så gjorde.

En karriere tager form[redigér | redigér wikikode]

Det var i november 1994, at det egentlige skift fra BMX til landevejscykling kom. En af hans skolevenner fik ham til at deltage i et løb kaldet Sydney to the Gong, og selvom det var på den lille Shimano-cykel, nød Graeme løbet.

I januar 1995 købte Graemes far ham en banecykel, så han kunne holde sig i form; hvilket han gjorde hver tirsdag aften i Hurstville-arenaen. Det var også i 1995, at Brown meldte sig ind i cykelklubben St. George Cycling Club, og det var med dén klubs holdtrøje, at Graeme Brown kørte sit første store landevejsløb, skoledrengenes mesterskaber, som han også vandt.

Kevin Standen, et medlem af samme klub, tog Brown under sine vinger, trænede ham og lærte ham alt det grundlæggende om cykelsport. Senere det år deltog han i de nationale mesterskaber i Adelaide. Derefter var dete banesæson, og Graeme fik en specialbygget cykel af Jim Bundy. Kevin blev ved med at træne ham, og det første til, at Graeme Brown i 1996 i Perth kom hjem med både en guld og en sølvmedalje, efter at have repræsenteret Australien internationalt.

Derefter, i 1997 lod Kevin Graeme træne af Gary Sutton, som trænede ham frem mod juniorverdensmesterskaberne i holdforfølgelsesløb.

Graeme Brown bliver professionel[redigér | redigér wikikode]

Derefter bliver Graeme Brown professionel i 2002 og kommer til at kører på Ceramica Panaria-Navigare. Her vinder han mange etapesejre i bl.a. Tour de Langkawi, hvori han også vinder pointtrøjen to gange.

Samtidig fortsætter han sin banekarriere: I 2002 vinder han i scratch og holdforfølgelsesløb i Commonwealth Games og i 2004 får han et kæmpe gennembrud med to guldmedaljer til Sommer-OL; her sætter han også ny verdensrekord, hvilket han i sin karriere har gjort hele 3 gange!

I 2006 skiftede Graeme Brown til Rabobank, som ligger i UCI ProTour. Her kører han stadig i dag. (2007)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]