Graham Land

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Koordinater: 66°00′S 63°30′V / 66.000°S 63.500°V / -66.000; -63.500

Pingviner i vandet ved Paradise Harbour ved Graham Land

Graham Land er den nordlige del af den Antarktiske halvø, der ligger nord for en linje mellem Cape Jeremy og Cape Agassiz. Denne beskrivelse følger aftalen fra 1964 mellem de britiske og amerikanske kommitéer til fastlæggelse af navne på Antarktis. Det var ved samme aftale, at navnet den Antartiske halvø ("Antarctic Peninsula") blev vedtaget for navnet på Antarktis' store halvø, ligesom navnene Graham Land og Palmer Land blev tildelt den nordlige og sydlige del af halvøen.

Graham Land er den del af Antarktis, der ligger tættest på Sydamerika.[1] Området indgår i kravområdene til Argentinsk Antarktis, Britisk Antarktis og Chilensk Antarktis. En række lande har helårs forskningsstationer her.

Graham Land er navngivet efter polarforskeren/eventyreren James R. G. Graham, der deltog i John Biscoes ekspedition til den vestlige del af Graham Land i 1832. Indtil opdagelwser udført af British Graham Land Expedition (1934-37) var Graham LAnd generelt anset for at være en øgruppe.[2]

Andre navne[redigér | redigér wikikode]

Argentina kalder området Tierra de San Martín (Sankt Martins Land)[3] og kalder den nordlige del af halvøen (Trinity halvøen) Península Trinidad eller Tierra de la Trinidad. Chile kalder hele den Antarktiske halvø Tierra de O'Higgins (O'Higgins Land).[3]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ ESA Science & Technology: Graham Land
  2. ^ McGonigal, David (2009). Antarctica: Secrets of the Southern Continent. London: Frances Lincoln Ltd. ISBN 0-7112-2980-5. 
  3. ^ a b Антарктический полуостров, en artikel fra Den store sovjetiske encyklopædi.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Antarktisk geografiStub
Denne artikel om antarktisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi