Grand Tourer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

En Grand Tourer eller GT, udtrykket stammer fra det italienske udtryk Gran Turismo, er en luksus bil, som er i stand til at foretage langdistance rejser med god komfort og med en motor som har mange hestekræfter. En traditionelle Grand Tourer er en to-dørs coupé med enten to eller 2+2 sæder (2+2, her er der plads til to passagerer foran og har to mindre sæder bagi). Eksempler på Grand Tourer-biler er Ferrari 458 Italia og Porsche 911.

Grand tourers adskiller sig fra almindelig to-sædet sportsvogne i og med at den er større, tungere og går ikke så meget på kompromis med komfort for fartens skyld. Historisk set har de fleste Grand Tourer været udstyret hvor motoren er placeret foran på bilen og har baghjulstræk. Grund til at man har ofte motoren foran i bilen, er at dette giver mere kabineplads end hvis motoren sad midt i bilen. De har også en blødere affjedring og mere luksuriøst af udsende. En Grand Tourer minder dog om en sportsvogn, da de begge har firehjulstræk eller baghjulstræk, og ordet "sportsvogn" bruges ofte om Grand Tourer-biler såvel som egentlige sportsvogne.

Motorsport[redigér | redigér wikikode]

I dag er udtrykket Grand Tourer, eller Gran Turismo, synonymt med racer-versioner af sportsvogne, selv dem, som ikke passer ind i definitionen af en Grand Tourer. De deltager i forskellige løbsserier heriblandt langdistanceløb som for eksempel Le Mans og Sebring. Der køres også et verdensmesterskab i GT-klassen, FIA GT1 World Championship.

I Danmark kendes GT-klassen fra Jan Magnussens fire sejr på Le Mans for Corvette Racing, 2004 – 2006 og 2009

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Stub Stub
Denne bilrelaterede artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.