Greta Svabo Bech

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Greta Svabo Bech
Greta Svabo Bech i Nordens Hus i Thorshavn i 2015
Information
Født 1987 Rediger på Wikidata
Thorshavn, Færøerne/Danmark Rediger på Wikidata

Greta Svabo Bech (født 1987 i Torshavn) er en færøsk sanger og sangskriver. Greta er den første færing, som har opnået at få en nominering til en Grammy Award, det skete i 2012, da hun sang Deadmau5's sang Raise Your Weapon.

Opvækst og karriere[redigér | rediger kildetekst]

Greta voksede op i flere forskellige lande. Hun blev født i Tórshavn på Færøerne og boede der de første 3 år, derefter flyttede familien til Portugal, hvor de boede til Greta var 5-år gammel, og herefter til England. Der boede familien indtil Greta var 10-år gammel, hvorefter familien flyttede til Singapore, hvor de boede indtil Greta som 18-år gammel flyttede til Færøerne for at finde tilbage til rødderne.[1] Efter at have boet på Færøerne i ca. et år flyttede Greta til England, hvor hun studerede musik og filosofi. Hun blev uddannet som kandidat nogle år senere. I 2013 flyttede hun til Miðvágur på øen Vágar på Færøerne sammen med sin engelske kæreste.

Greta lærte at spille violin fra hun var 5 år gammel. Mens hun boede på Færøerne som 18-19 årig, tog hun det første året af en musikals gymnasial uddannelse, Tórshavns Musikskoles MGK linje. Uddannelsen tager tre år, men efter et år flyttede Greta til Liverpool for at studere, først musik og derefter filosofi. Medens Greta studerede på universitet i Liverpool, var hun med til at etablere bandet Picture Book sammen med brødrene Dario Brigham-Bowes (keyboards/beats/percussion) og Lorne Ashley Brigham-Bowes (guitar/percussion), hvor hun var medlem i 4 år.[2] I 2010 sang hun en sang, som den kendte canadiske producer Deadmau5 udgav. Sangen kaldes Raise Your Weapon og blev bl.a. udgivet som video på Youtube og som single i 2011. Sangen er også med på Deadmau5's album 4 x 4 = 12, som blev udgivet den 6. december 2011.[3] Sangen blev nomineret som Bedste dance optagelse (Best Dance Recording) ved den 54. Grammy Awards fest.[4] Selve Grammy Awards festen blev afholdt den 12. februar 2012. Greta har udtalt til en engelsk musikhjemmeside, at manden bag Deadmau5, Joel Zimmerman, havde hørt nogle af Picture Book's sange igennem hans pladeselskab, og at han godt kunne lide sangene.[5]

I 2012 og 13 har Greta samarbejdet med den italienske duo The Bloody Beetroots, hun synger bl.a. sangen Chronicles of a Fallen Love.

I september 2013 udgav den verdenskendte amerikanske sangerinde Cher et nyt album, Closer to the Truth. Greta har været med til at skrive tekst og melodi til en af sangene på albummet, sangen kaldes "My love".[6]

Musikudgaver[redigér | rediger kildetekst]

Singles[redigér | rediger kildetekst]

 • Shut Up & Sing (2013)
 • Broken Bones (2013)

EPs[redigér | rediger kildetekst]

 • Shut Up & Sing Reloaded (2013) - har 5 versioner av Shut Up & Sing, med remixes fra: Zeds Dead, The Frederik, Designer Drugs, og en "Uncovered" version.[7]

Som Featured Artist[redigér | rediger kildetekst]

 • Fire Inside - Gemini (fra "Fire Inside EP") (2012)
 • Chronicles of a Fallen Love - Greta Svabo Bech & The Bloody Beetroots

Andre Sanger[redigér | rediger kildetekst]

År Sang Artist Album Rolle
2010 Raise Your Weapon Deadmau5 4x4=12 Vokalist
2013 My Love Cher[8][9] Closer to the Truth Sangskriver
2013 Circles Greta Svabo Bech In a Time Lapse (Ludovico Einaudi Remixes, EP) Vokalist/Sangskriver
2013 Runaway The Bloody Beetroots Hide[10] Vokalist/Sangskriver

Priser og nomineringer[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Kvf.fo, Greta Svabo Bech er boðin til Brunsj
 2. ^ Liverpool.co.uk
 3. ^ "Vagaportal.fo, Sangur hjá føroysku Gretu fer um allan heim". Arkiveret fra originalen 14. september 2012. Hentet 8. oktober 2013.
 4. ^ Grammy.com, Exploring The GRAMMYs' Dance/Electronica Field Nominees
 5. ^ Liverpoolecho.co.uk, Picture Book singer Greta Svabo Bech on how she came to feature in a Deadmau5 set
 6. ^ "Planet.fo, Cher syngur lag hjá føroysku Gretu". Arkiveret fra originalen 22. oktober 2013. Hentet 8. oktober 2013.
 7. ^ Zeds Dead and Greta Svabo Bech Sweetly Demand 'Shut Up & Sing' | SPIN | SPIN Mix | Premieres
 8. ^ allmusic.com
 9. ^ Planet.fo, Cher syngur lag hjá føroysku Gretu Arkiveret 22. oktober 2013 hos Wayback Machine
 10. ^ iTunes - Music - HIDE (Deluxe) by The Bloody Beetroots
 11. ^ 54th Annual Grammy Awards - Wikipedia, the free encyclopedia
 12. ^ "Forsíða - Føroyski portalurin - portal.fo". Arkiveret fra originalen 3. december 2013. Hentet 17. december 2013.
 13. ^ kvf.fo, Byrta og Týr stóru vinnararnir á FMA

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]