Liverpool

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Liverpool
EnglandLiverpool.png
Placering af Liverpool
Overblik
Land: England England
Demografi
 - Areal: 111,84 km²
Andet
Hjemmeside: www.liverpool.gov.uk
Liverpools skyline set fra floden Mersey
På turistture rundt i byen kommer man til de steder, hvor medlemmerne af The Beatles voksede op.

Liverpool er en by i England med cirka 466.415 indbyggere[1]. Liverpool indgår som en del af storbyområdet Merseyside, som har 1, 36 mill. indbyggere og er den næstvigtigste havneby i landet efter London. Havnen var i imperietiden byens livsnerve, men med afviklingen af imperiet mistede havnen og byen sin strategiske betydning, og befolkningstallet er næsten halveret siden toppen i 1931 (846.101.).

I begyndelsen af det 19. årh. gik omkring 40 % af verdens handel over havnen i Liverpool.

I det 19. århundrede voksede byen hurtigt, og flere monumentale bygninger blev rejst. Byens indbyggertal blev mere end tredoblet. Efter sultkatastrofen i Irland i 1849 emigrerede ca. 500 000 irere til Liverpool, hvoraf over 100 000 blev i byen, noget som har givet Liverpool en af Englands største katolske minoriteter. Også senere har Liverpool været et yndet mål for irere, som har ønsket at bosætte sig i England.

Liverpool blev i 2004 optaget på UNESCO's verdensarvsliste på grund af byens rolle i verdenshandelens udvikling og for dens havneteknologi.

I 1190 blev navnet stavet Liuerpul, der skal have betydet "muddervandspølen". Navnet kan også komme af Elverpool (= ålefloden), da der er en del ål i Mersey. Norske vikinger kaldte stedet Hlidarpoll, moderne norsk Lierpoll, altså de skovklædte skråninger (lier) ved det stille vand (poll).

Byen er bl.a. kendt for sine to fodboldklubber Everton FC og Liverpool FC. Byen er også kendt for at have opfostret The Beatles.

Byen er i gang med at blive restaureret, og bycentret fremstår i dag som en moderne storby.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 53°24′N 2°59′W / 53.400°N 2.983°V / 53.400; -2.983

Englands geografi Stub
Denne artikel om Englands geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi