Grunge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bandet Nirvana er blandt de mest kendte grungebands.

Grunge er en musikgenre inden for alternativ rock inspireret af hardcore, heavy metal og indie. Genren blev en kommerciel succes sidst i 1980'erne og først i 1990'erne, og dens mainstreampopularitet toppede mellem 1992 og 1994. Bands fra byer beliggende i den nordvestlige del af USA, såsom Seattle, Washington, Olympia, Washington og Portland, Oregon skabte grunge og var skyld i populariteten blandt det bredere publikum. Genren forbindes ofte tæt med Generation X i USA, da de to begreber blev populære i samme periode. Grunge var et af de tidligste fænomener, der adskilte 90'erne fra 80'ernes popmusik.

Blandt de største grungebands hører Pearl Jam, Nirvana, Alice In Chains & Soundgarden.

I kølvandet på den nye musik opstod der en hel ungdomskultur, som havde sin egen tøjstil, typisk i form af skovmandsskjorter, Dr. Martens støvler, hullede bukser og lange kjoler. Kulturen tog afstand fra materialistiske værdier og havde meget tilfælles med hippie- og punkbevægelsen.

Grungekulturen lagde vægt på autenticitet og oprigtighed i både musik og tekst. Den udforskede ofte rå og følelsesladede temaer og afviste den overfladiskhed og kunstfærdighed, den så i almindelig underholdning. Bevægelsen udviste en generel skepsis over for autoritetspersoner, herunder politikere, virksomheder og medier. Denne følelse var almindelig blandt unge på den tid og blev afspejlet i grunge-tekster.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

MusikSpire
Denne musikartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.